NEGEN KUUB

Volvo Trucks levert elektrische betonmixer voor zwaar gebruik

In Berlijn rijdt sinds deze maand de eerste volledig elektrische zware betonmixer van Volvo rond. Het gaat om een mixer op het batterij-elektrisch Volvo FMX-platform. Het voertuig is ontwikkeld in samenwerking met betonproducent CEMEX. Dat bedrijf nam op 8 februari het eerste exemplaar in gebruik.

De Volvo FMX elektrische betonmixer kan per keer negen kuub beton vervoeren. De vierassige truck wordt aangedreven door twee motoren met een gezamenlijk vermogen van 330 kW. De energie komt uit 4 accu’s van samen 360 kWh. Volvo zegt dat de truck daarmee de hele dag kan worden ingezet ‘met één keer opladen tijdens de reguliere pauze’. De mixer wordt aangedreven door een hydraulisch systeem dat zijn stroom krijgt van een tractiebatterij. De  elektrische mixer rijdt vanuit een betoncentrale in Berlijn-Spandau.

Mengen

De elektrificatie van betontransport is een uitdaging vanwege de zware ladingen en het continu mengen, zegt Volvo. “Aangezien volledig elektrisch zwaar transport geleidelijk aan toeneemt, werken Volvo Trucks en CEMEX aan de ontwikkeling en opschaling van de technologieën die nodig zijn om emissievrij transport ook in de veeleisende bouwsector mogelijk te maken.”

Ready-mix

“CEMEX streeft ernaar een CO2-nul bedrijf te worden; innovatie en samenwerking vormen de kern van dit streven,” zegt Fernando A. González, CEO van CEMEX. “Ons partnerschap met Volvo heeft een ongelooflijk potentieel om bij te dragen tot de decarbonisatie van ons bedrijf. De lancering van onze eerste volledig elektrische ready-mix truck is een grote stap in die richting.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Zijaanzicht van de betonmixer © foto Volvotrucks

Roger Alm, President Volvo Trucks: “We zijn erg blij dat we deze belangrijke stap in het partnerschap met CEMEX kunnen zetten. Onze beide bedrijven hebben zich vastgelegd op ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en samenwerking is de manier om daar te komen. Samen zullen we werken aan de invoering van emissievrij transport in de bouwsector. Onze elektrische trucks hebben geen uitstoot en hun stille werking zorgt ook voor een beter milieu voor de mensen die op de bouwplaats werken en voor de omwonenden.”

Marktleider

Volvo Trucks is marktleider voor zware elektrische vrachtwagens (≥ 16 ton) in Europa en de VS. Het bedrijf streeft ernaar dat in 2030 de helft van de totale verkoop van nieuwe trucks elektrisch is.

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Volvo Trucks levert elektrische betonmixer voor zwaar gebruik | Infrasite
NEGEN KUUB

Volvo Trucks levert elektrische betonmixer voor zwaar gebruik

In Berlijn rijdt sinds deze maand de eerste volledig elektrische zware betonmixer van Volvo rond. Het gaat om een mixer op het batterij-elektrisch Volvo FMX-platform. Het voertuig is ontwikkeld in samenwerking met betonproducent CEMEX. Dat bedrijf nam op 8 februari het eerste exemplaar in gebruik.

De Volvo FMX elektrische betonmixer kan per keer negen kuub beton vervoeren. De vierassige truck wordt aangedreven door twee motoren met een gezamenlijk vermogen van 330 kW. De energie komt uit 4 accu’s van samen 360 kWh. Volvo zegt dat de truck daarmee de hele dag kan worden ingezet ‘met één keer opladen tijdens de reguliere pauze’. De mixer wordt aangedreven door een hydraulisch systeem dat zijn stroom krijgt van een tractiebatterij. De  elektrische mixer rijdt vanuit een betoncentrale in Berlijn-Spandau.

Mengen

De elektrificatie van betontransport is een uitdaging vanwege de zware ladingen en het continu mengen, zegt Volvo. “Aangezien volledig elektrisch zwaar transport geleidelijk aan toeneemt, werken Volvo Trucks en CEMEX aan de ontwikkeling en opschaling van de technologieën die nodig zijn om emissievrij transport ook in de veeleisende bouwsector mogelijk te maken.”

Ready-mix

“CEMEX streeft ernaar een CO2-nul bedrijf te worden; innovatie en samenwerking vormen de kern van dit streven,” zegt Fernando A. González, CEO van CEMEX. “Ons partnerschap met Volvo heeft een ongelooflijk potentieel om bij te dragen tot de decarbonisatie van ons bedrijf. De lancering van onze eerste volledig elektrische ready-mix truck is een grote stap in die richting.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Zijaanzicht van de betonmixer © foto Volvotrucks

Roger Alm, President Volvo Trucks: “We zijn erg blij dat we deze belangrijke stap in het partnerschap met CEMEX kunnen zetten. Onze beide bedrijven hebben zich vastgelegd op ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en samenwerking is de manier om daar te komen. Samen zullen we werken aan de invoering van emissievrij transport in de bouwsector. Onze elektrische trucks hebben geen uitstoot en hun stille werking zorgt ook voor een beter milieu voor de mensen die op de bouwplaats werken en voor de omwonenden.”

Marktleider

Volvo Trucks is marktleider voor zware elektrische vrachtwagens (≥ 16 ton) in Europa en de VS. Het bedrijf streeft ernaar dat in 2030 de helft van de totale verkoop van nieuwe trucks elektrisch is.

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld