porthos ExxonMobil
CO2 opslag

Bouw van Porthos start definitief in 2024, project van 1,3 miljard euro

Foto ter impressie. De olieraffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse haven. ExxonMobil is een van de bedrijven die CO2 gaat leveren aan Porthos. ANP / Jeffrey Groeneweg

In 2024 gaat de bouw van Nederlands eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem van start in Rotterdam. Porthos, een project van het Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland (EBN) en Gasunie, heeft daarover een definitieve investeringsbeslissing genomen.

Met het project, waarbij CO2 wordt opgeslagen in lege gasvelden, is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. Nu de beslissing is genomen, zal Porthos de definitieve opdrachten verlenen aan de aannemers die het project gaan realiseren.

Een daarvan is het bouwbedrijf Denys, die twee jaar geleden de opdracht binnensleepte voor het ontwerp van de bouw van een nieuwe dertig kilometer lange CO2-transportleiding in het Rotterdamse havengebied. De leiding is een van de onderdelen van het volledige transport en -opslagsysteem. Naar verwachting is het project in 2026 helemaal klaar.

De definitieve investeringsbeslissing volgt op de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde in augustus dat de bouw van het project kon doorgaan, ondanks bezwaren van natuurorganisatie MOB over de invloed op de natuur van de stikstof die bij de werkzaamheden vrijkomt.

CO2 afvangen en aanleveren

De bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan CO2 afvangen en aanleveren aan Porthos. Zij investeren zelf in de afvanginstallaties. Porthos transporteert de CO2 vervolgens door de Rotterdamse haven naar lege gasvelden op 20 kilometer uit de kust. Daar wordt de CO2 permanent opgeslagen onder de Noordzeebodem.

Porthos gaat ongeveer 2,5 megaton per jaar opslaan gedurende vijftien jaar, tot een totaal van 37 megaton CO2. Daarmee is het project volgens Porthos uitverkocht. Het transportsysteem dat op land wordt aangelegd, biedt volgens Porthos wel ruimte voor andere toekomstige CO2-opslagprojecten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Infrasite

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouw van Porthos start definitief in 2024, project van 1,3 miljard euro | Infrasite