afvalwaterzuiveringsinstalltie Heemstede AWZI
Afvalwaterzuivering

Bouw transportgemalen Heemstede en Schalkwijk van start

De huidige zuiveringsinstallatie in Heemstede, vlakbij de bouwkuip waar het nieuwe transportgemaal tot stand komt. Hoogheemraadschap van Rijnland

De bouw van een nieuw transportgemaal bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Heemstede is begonnen. Aannemer Vobi Infra bracht onlangs de damwanden aan voor een bouwkuip. Op een diepte van tien meter wordt een betonvloer gegoten, de toekomstige bodem van het gemaal. Hier zal over een paar jaar afvalwater uit de omgeving van Haarlem weggepompt worden naar de zuiveringsinstallatie in Zwanenburg. 

Na dertig jaar heeft de AWZI in Heemstede het einde van zijn technische levensduur bereikt. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen installatie in Haarlem-Schalkwijk. Vobi Infra bouwt op beide locaties nieuwe transportgemalen om water weg te pompen naar de zuiveringsinstallatie in Zwanenburg, die op dit moment wordt uitgebreid om de toekomstige toestroom van water te kunnen verwerken.

De bouw van het gemaal in Heemstede is goed op weg, bevestigt Kirsten Barnhoorn van het Hoogheemraadschap van Rijnland, de opdrachtgever van de nieuwe transportgemalen, op donderdag tegenover Infrasite. De werkzaamheden in Haarlem-Schalkwijk gaan in juni van start.

Voor beide projecten begint Vobi Infra met de aanleg van een bouwkuip van vijftien bij vijftien meter en een diepte van tien meter. De bodem van de kuip wordt uiteindelijk de bodem van het transportgemaal. De bouwkuip in Heemstede is inmiddels gerealiseerd. Het wegpompen van grondwater is tot nu toe de grootste uitdaging, zegt omgevingsmanager Max Wiercx in een online update, maar het werk verloopt zoals gepland.

Zwanenburg

De aannemer verwacht de pompgemalen in 2025 op te leveren. Dat jaar is ook de deadline voor de bouwcombinatie die momenteel aan het AWZI in Zwanenburg werkt. Mobilis, Croonwolter&dros, RWB, TAUW en Sweco breiden de installatie uit om voldoende capaciteit te hebben voor het afvalwater dat straks uit Heemstede en Haarlem-Schalkwijk komt.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland had ervoor kunnen kiezen om de verouderde installaties te renoveren of vervangen. “Maar de bouw van de transportgemalen en het wegpompen van afvalwater is efficiënter”, zegt de beheerder in een online update.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouw transportgemalen Heemstede en Schalkwijk van start | Infrasite
afvalwaterzuiveringsinstalltie Heemstede AWZI
Afvalwaterzuivering

Bouw transportgemalen Heemstede en Schalkwijk van start

De huidige zuiveringsinstallatie in Heemstede, vlakbij de bouwkuip waar het nieuwe transportgemaal tot stand komt. Hoogheemraadschap van Rijnland

De bouw van een nieuw transportgemaal bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Heemstede is begonnen. Aannemer Vobi Infra bracht onlangs de damwanden aan voor een bouwkuip. Op een diepte van tien meter wordt een betonvloer gegoten, de toekomstige bodem van het gemaal. Hier zal over een paar jaar afvalwater uit de omgeving van Haarlem weggepompt worden naar de zuiveringsinstallatie in Zwanenburg. 

Na dertig jaar heeft de AWZI in Heemstede het einde van zijn technische levensduur bereikt. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen installatie in Haarlem-Schalkwijk. Vobi Infra bouwt op beide locaties nieuwe transportgemalen om water weg te pompen naar de zuiveringsinstallatie in Zwanenburg, die op dit moment wordt uitgebreid om de toekomstige toestroom van water te kunnen verwerken.

De bouw van het gemaal in Heemstede is goed op weg, bevestigt Kirsten Barnhoorn van het Hoogheemraadschap van Rijnland, de opdrachtgever van de nieuwe transportgemalen, op donderdag tegenover Infrasite. De werkzaamheden in Haarlem-Schalkwijk gaan in juni van start.

Voor beide projecten begint Vobi Infra met de aanleg van een bouwkuip van vijftien bij vijftien meter en een diepte van tien meter. De bodem van de kuip wordt uiteindelijk de bodem van het transportgemaal. De bouwkuip in Heemstede is inmiddels gerealiseerd. Het wegpompen van grondwater is tot nu toe de grootste uitdaging, zegt omgevingsmanager Max Wiercx in een online update, maar het werk verloopt zoals gepland.

Zwanenburg

De aannemer verwacht de pompgemalen in 2025 op te leveren. Dat jaar is ook de deadline voor de bouwcombinatie die momenteel aan het AWZI in Zwanenburg werkt. Mobilis, Croonwolter&dros, RWB, TAUW en Sweco breiden de installatie uit om voldoende capaciteit te hebben voor het afvalwater dat straks uit Heemstede en Haarlem-Schalkwijk komt.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland had ervoor kunnen kiezen om de verouderde installaties te renoveren of vervangen. “Maar de bouw van de transportgemalen en het wegpompen van afvalwater is efficiënter”, zegt de beheerder in een online update.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.