Zandsuppleties Den Helder, Julianadorp en Texel

Haarlem – Rijkswaterstaat start in de tweede week van juli 2007 met de eerste van drie zandsuppleties voor en op de Noord-Hollandse kust. Het betreft een vooroeversuppletie voor de kust van Texel. Vervolgens start in week 29 een vooroeversuppletie voor de kust van Den Helder en Julianadorp. Onderdeel van deze suppletie is een proef om met zand de onderwateroever voor de Helderse Zeewering te beschermen. Als derde staat in september een strandsuppletie gepland op de kust van Den Helder en Julianadorp. Rijkswaterstaat houdt met deze suppleties de kustlijn op peil, zodat Nederland niet kleiner wordt en de kust tegelijkertijd mee groeit met de stijging van de zeespiegel. Informatieborden langs de kust geven het publiek een beeld van de suppleties.

Proef

Onderdeel van de suppletie voor de kust van Den Helder en Julianadorp is een proef om de onderwateroever voor de Helderse Zeewering met zand te beschermen. In overleg met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier brengt Rijkswaterstaat bijna twee miljoen m3 zand aan in de diepe geul het Breewijd, waardoor erosie van de geulwand wordt tegengegaan en de oever niet kan inzakken. Deze proef sluit aan bij de denkwijze de kust te beschermen met zand in plaats van harde constructies. In het verleden werd het talud onder water beschermd met matten en stortsteen. Rijkswaterstaat monitort gedurende drie jaar de veranderingen van de bodem. Na drie jaar wordt het resultaat van de proef bepaald.

Uitvoering suppleties

De uitvoering van de suppleties is als volgt: op de zuidwest kust van Texel tussen strandpaal 9 en 14 suppleert Rijkswaterstaat twee miljoen m3 zand. Voor de kust van Den Helder en Julianadorp brengt Rijkswaterstaat vijf miljoen m3 zand aan tussen de strandpalen 0 en 7. Uiterlijk half december 2007 zijn beide vooroeversuppleties gereed. De strandsuppletie bij Den Helder en Julianadorp vindt plaats tussen de strandpalen 1,5 en 5,88. In een periode van tien weken stort Rijkswaterstaat hier ruim een miljoen m3 zand op de kust.

Waar het kan onder water, waar het moet op het strand, is bepalend bij de keuze voor een vooroever- of strandsuppletie. Bij een vooroeversuppletie brengt een sleephopperzuiger een zandbank aan onder water. De zandbank breekt de golven en door de stroming beweegt het zand langzaam naar de kust. Vooroeversuppleties hebben gedurende een langere tijd een positief effect op de kust en zijn goedkoper dan een strandsuppleties. Strandsuppleties hebben als voordeel dat ze direct effect hebben. Zodra zand op het strand is gestort, is het strand hoger en breder. Bij een strandsuppletie pompt een sleephopperzuiger het zand naar het strand via een op de zeebodem en het strand neergelegde zinkerleiding. Waarna het zand over het strand wordt verdeeld door bulldozers. Hierbij is een deel van het strand afgesloten voor het publiek vanwege drijfzand.

Informatie over zandsuppletie op rijkswaterstaat.nl/kustlijnzorg

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Rijkswaterstaat start met Zandsuppleties (13-04-2007)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland