Nieuwe Philips LED-straatverlichting in Tilburg reageert op beweging

Tilburg is de eerste stad in Europa die ‘Licht op aanvraag’ wijkbreed invoert
‘Licht op aanvraag’ bespaart tot 80 procent op het energieverbruik

LED-straatverlichting die automatisch feller brandt zodra mensen voorbij fietsen of lopen en dimt als niemand zich in de buurt bevindt. Dat is ‘Licht op aanvraag’ in een notendop. Sinds kort beschikt de gemeente Tilburg in de wijk rond de Tobias Asserlaan over LumiMotion, nieuwe LED-straatverlichting van Philips die tot 80 procent kan besparen op het energieverbruik.

Straatverlichting reageert op voetgangers en fietsers
Door een bewegingssensor en draadloze verbinding met de lantaarnpalen, ‘weet’ de straatverlichting automatisch of er meer of minder licht nodig is. Als er iemand voorbij wandelt of fietst, gaat het licht harder branden. En het licht wordt gedimd als er niemand op straat is. Voorheen ging ’s nachts na 00.00 uur meer dan de helft van alle straatverlichting uit. Nu blijft alle verlichting aan, maar in een lagere, energiezuinige stand. Dit zorgt voor een enorme energiebesparing en geeft tegelijkertijd een groter veiligheidsgevoel. Zo is er minder belasting op het milieu en kan er tot 80% energie bespaard worden op de energierekening van gemeentes. Ook wordt de omgeving leefbaarder voor mens en dier omdat lichthinder ’s nachts beperkt wordt.

“Philips speelt met deze nieuwe LED-straatverlichting in op twee belangrijke trends: toenemende verstedelijking en de behoefte voor energie-efficiëntie. Elk jaar weer verhuizen 60 miljoen mensen naar stedelijke gebieden. Minder dan 100 jaar geleden woonde maar een tiende van de wereldbevolking in de stad. Tegen 2050 zal dat driekwart zijn,” aldus Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux. “Dat is een enorme bevolkingsstijging waaraan steden zich moeten aanpassen om de leefbaarheid te garanderen voor bewoners. Bovendien zijn er Nederlandse en internationale energienormen waaraan steden moeten voldoen. Verlichting kan daarin een grote rol spelen.”

Uniek in Europa
Tilburg is de eerste stad in Europa die ‘Licht op aanvraag’ toepast in een hele wijk. Samen met Philips heeft de gemeente een proef gehouden met deze experimentele, energiebesparende straatverlichting in de deelgemeente Berkel-Enschot. In de gehele woonwijk rondom de Tobias Asserlaan werd van november 2010 tot januari 2011 ‘Licht op aanvraag’ getest samen met een klankbordgroep onder de bewoners van de wijk. Ook in andere landen gaat Philips LumiMotion testen.

Wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur en mobiliteit):”Deze vorm van energiezuinige openbare verlichting past perfect in ons streven naar een veilige stad waar we zaken slim regelen. Het brengt de bewoners in de straat een betere verlichting, waardoor de sociale veiligheid toeneemt. Tel daar de lagere energiekosten en een gereduceerde milieubelasting bij op. De bijzondere samenwerking tussen de buurt, bedrijfsleven en overheid laat ook zien hoe we onze openbare ruimte op een pragmatische manier aangenamer kunnen maken.”

Gemeente Tilburg is een stad met meer dan 200.000 inwoners en is daarmee de zesde stad van het land. Tilburg is een ondernemende stad. Ze beschikt onder andere over een groot aanbod op het gebied van onderwijs, een uitgebreid bedrijfsleven met als koplopers de transportbranche en de fijnemetaalindustrie en een rijk cultureel- en uitgaansleven. Tilburg is vooruitstrevend en koploper op het gebied van openbare verlichting.

Greenlight Plaquette
De officiële opening van ‘Licht op aanvraag’ vindt woensdag 19 januari 2011 plaats in Berkel-Enschot (Tilburg). Tijdens de opening geven Roel Lauwerier, wethouder infrastructuur en mobiliteit van de gemeente Tilburg en Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux, een korte toelichting op het project ‘Licht op aanvraag’. Bovendien overhandigt Rob Boeree, directeur Klimaat en Energie van Agentschap NL, de Green Light Plaquette aan de gemeente Tilburg. Rob Boerée: “De activiteiten van koplopers als Tilburg sluiten goed aan bij de doelstellingen van het GreenLight programma. De Greenlight Plaquette is dan ook bedoeld als stimulans om de inspanningen voort te zetten en om anderen te inspireren verder op te schalen”.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.
Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 118.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Philips Lighting B.V.