Walstroom Den Helder
Energie in de haven

BAM bouwt walstroominstallaties voor Koninklijke Marine

Het schip Zijne Majesteit De Zeven Provinciën komt de haven van Den Helder binnen. Koninklijke Marine

BAM Infra gaat drie walstroominstallaties aanleggen in de marinehaven van Den Helder. Daarmee kunnen schepen van de Koninklijke Marine straks stroom putten voor elektrische scheepsinstallaties.

Voorbeelden van dergelijke installaties zijn de navigatie, besturing, aandrijving en liften van schepen. Op het water worden vaak dynamo’s en aggregaten gebruikt voor de benodigde elektriciteit. In havens zijn walstroominstallaties een optie. De marinehaven in Den Helder heeft al een walstroomnetwerk, maar de Koninklijke Marine wil een verzwaring voor huidige en toekomstige schepen. Daarom gaat BAM Infra drie lichtere installaties vervangen met zwaardere. Dat maakt de aannemer deze week in een online nieuwsbericht bekend.

Kabelhaspel

Naar verwachting zijn de installaties in juni 2024 klaar. Dan zullen de schepen die Den Helder aandoen via een hoogspanningskabel stroom kunnen putten uit de installaties. Deze schepen verschillen nogal in vorm en formaat. Hetzelfde geldt voor de locaties van de laadpunten op de schepen. Daarom worden de walstroominstallaties uitgerust met een speciale gemotoriseerde kabelhaspel, legt BAM uit. Dat maakt het mogelijk om verschillende afstanden te overbruggen.

Een diagram van de walstroominstallaties in aanbouw. Het artikel gaat verder na de afbeelding. © Afbeelding via BAM Infra diagram walstroominstallaties bam

Prefab

Verder laat de aannemer weten dat de installaties buiten de haven worden gebouwd. “Om de hinder op het marineterrein te beperken, bouwen we de installaties prefab op een locatie in Almere. Daar zullen ook de benodigde installatietests plaatsvinden. Na het transport naar de marinehaven sluiten we ze aan op het bestaande walstroomnetwerk.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

BAM bouwt walstroominstallaties voor Koninklijke Marine | Infrasite
Walstroom Den Helder
Energie in de haven

BAM bouwt walstroominstallaties voor Koninklijke Marine

Het schip Zijne Majesteit De Zeven Provinciën komt de haven van Den Helder binnen. Koninklijke Marine

BAM Infra gaat drie walstroominstallaties aanleggen in de marinehaven van Den Helder. Daarmee kunnen schepen van de Koninklijke Marine straks stroom putten voor elektrische scheepsinstallaties.

Voorbeelden van dergelijke installaties zijn de navigatie, besturing, aandrijving en liften van schepen. Op het water worden vaak dynamo’s en aggregaten gebruikt voor de benodigde elektriciteit. In havens zijn walstroominstallaties een optie. De marinehaven in Den Helder heeft al een walstroomnetwerk, maar de Koninklijke Marine wil een verzwaring voor huidige en toekomstige schepen. Daarom gaat BAM Infra drie lichtere installaties vervangen met zwaardere. Dat maakt de aannemer deze week in een online nieuwsbericht bekend.

Kabelhaspel

Naar verwachting zijn de installaties in juni 2024 klaar. Dan zullen de schepen die Den Helder aandoen via een hoogspanningskabel stroom kunnen putten uit de installaties. Deze schepen verschillen nogal in vorm en formaat. Hetzelfde geldt voor de locaties van de laadpunten op de schepen. Daarom worden de walstroominstallaties uitgerust met een speciale gemotoriseerde kabelhaspel, legt BAM uit. Dat maakt het mogelijk om verschillende afstanden te overbruggen.

Een diagram van de walstroominstallaties in aanbouw. Het artikel gaat verder na de afbeelding. © Afbeelding via BAM Infra diagram walstroominstallaties bam

Prefab

Verder laat de aannemer weten dat de installaties buiten de haven worden gebouwd. “Om de hinder op het marineterrein te beperken, bouwen we de installaties prefab op een locatie in Almere. Daar zullen ook de benodigde installatietests plaatsvinden. Na het transport naar de marinehaven sluiten we ze aan op het bestaande walstroomnetwerk.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.