geodesign barriers waterschap limburg dijken
Staal en kunststof

Limburg bestelt kilometers aan mobiele keringen voor watersnood

Het waterschap van Limburg probeert de barriers van Geodesign Barriers uit. Waterschap Limburg (Videostill van YouTube)

Het waterschap van Limburg heeft op dinsdag een vierjarig contract getekend met twee bedrijven voor de levering van kilometers aan mobiele waterkeringen. Die zijn van belang om de provincie beter te beschermen tegen extreme overstromingen, zegt het waterschap. 

De bedrijven zijn MWK Nederland en het Zweedse Geodesign Barriers. Dat laatste bedrijf bouwt voornamelijk stalen stormvloedkeringen en barriers, terwijl MWK Nederland onder andere mobiele dijken aanbiedt. Het waterschap koopt de keringen om overstromingen zoals in 2021 beter het hoofd te bieden.

De aanbesteding voor de inkoop werd vorig jaar gepubliceerd. Daarop probeerde het waterschap de keringen van meerdere bedrijven uit. De systemen van MWK Nederland en Geodesign Barriers bevielen het beste. In de onderstaande video zie je hoe de stalen barriers en kunststof dijken van de bedrijven werden getest. Het artikel gaat verder na de video.


Over de grens

Als onderdeel van het contract leveren de bedrijven voor ruim 400.000 euro aan waterkeringen. In september komt de eerste bestelling aan in Limburg, bestaande uit 1.800 meter aan keringen. De komende jaren wordt de lengte uitgebreid naar 4.000 meter.

Het is de bedoeling dat de mobiele systemen ook in de aangrenzende gebieden van België en Duitsland inzetbaar zijn. De aankoop maakt deel uit van een project waarin vijf waterschappen uit Limburg, België en Noordrijn-Westfalen samenwerken om crises te beheersen. Het project kwam twee jaar geleden op gang na de watersnood in Limburg en omliggende regio’s.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Limburg bestelt kilometers aan mobiele keringen voor watersnood | Infrasite
geodesign barriers waterschap limburg dijken
Staal en kunststof

Limburg bestelt kilometers aan mobiele keringen voor watersnood

Het waterschap van Limburg probeert de barriers van Geodesign Barriers uit. Waterschap Limburg (Videostill van YouTube)

Het waterschap van Limburg heeft op dinsdag een vierjarig contract getekend met twee bedrijven voor de levering van kilometers aan mobiele waterkeringen. Die zijn van belang om de provincie beter te beschermen tegen extreme overstromingen, zegt het waterschap. 

De bedrijven zijn MWK Nederland en het Zweedse Geodesign Barriers. Dat laatste bedrijf bouwt voornamelijk stalen stormvloedkeringen en barriers, terwijl MWK Nederland onder andere mobiele dijken aanbiedt. Het waterschap koopt de keringen om overstromingen zoals in 2021 beter het hoofd te bieden.

De aanbesteding voor de inkoop werd vorig jaar gepubliceerd. Daarop probeerde het waterschap de keringen van meerdere bedrijven uit. De systemen van MWK Nederland en Geodesign Barriers bevielen het beste. In de onderstaande video zie je hoe de stalen barriers en kunststof dijken van de bedrijven werden getest. Het artikel gaat verder na de video.


Over de grens

Als onderdeel van het contract leveren de bedrijven voor ruim 400.000 euro aan waterkeringen. In september komt de eerste bestelling aan in Limburg, bestaande uit 1.800 meter aan keringen. De komende jaren wordt de lengte uitgebreid naar 4.000 meter.

Het is de bedoeling dat de mobiele systemen ook in de aangrenzende gebieden van België en Duitsland inzetbaar zijn. De aankoop maakt deel uit van een project waarin vijf waterschappen uit Limburg, België en Noordrijn-Westfalen samenwerken om crises te beheersen. Het project kwam twee jaar geleden op gang na de watersnood in Limburg en omliggende regio’s.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.