overstroming limburg Baarlo en Hout-Blerick venlo
120 miljoen euro

Groen licht voor nieuwe dijken nabij Limburgs overstromingsgebied

Een meisje in Roermond, ten zuiden van Venlo, op 17 juli 2021. De straat stond onder water door extreem hoogwater in de Maas. ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft een klap op de aanleg, versterking en verplaatsing van dijken in het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick nabij Venlo. Hier dreigden huizen en wegen te overstromen na hevige buien in 2021. Maatregelen om de waterveiligheid te verbeteren worden sindsdien onderzocht. Met het akkoord van Harbers kan de verdere uitwerking van de plannen beginnen. 

“De hevige buien van 2021 in Limburg staan ons nog helder voor de geest”, zegt de minister in een online update van de Rijksoverheid. Bewoners van het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick werden destijds geëvacueerd vanwege hoogwater in de Maas.

Het ministerie, waterschap van Limburg, plaatselijke gemeenten en Rijkswaterstaat maakten in de afgelopen twee jaar plannen om een herhaling van de situatie te voorkomen. Het plan voor het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick is om nieuwe dijken te bouwen, bestaande dijken te versterken en de rivier meer ruimte te geven met geulen. De grote lijnen van dat plan zijn nu goedgekeurd door minister Harbers, zegt de Rijksoverheid.

Dit betekent dat de uitwerkingsfase kan beginnen. Volgens het dagblad De Limburger verwachten de bestuurders in 2026 met een gedetailleerd plan te komen, waarna de eerste schop de grond in kan. Op dit moment worden de kosten van het project op 120 miljoen euro geschat, schrijft De Limburger. Een deel van dat geld komt van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Nieuwe geulen en dijken

De Rijksoverheid schetst in een online update uit welke maatregelen er worden genomen. “De dijk in Hout-Blerick wordt landinwaarts verlegd, terwijl nieuwe dijken worden aangelegd in Baarlo Midden en Zuid. Daarnaast wordt de huidige dijk versterkt.” Op de website van het HWBP valt te lezen dat het te versterken dijktraject 4,8 kilometer beslaat.

“Verder wordt de waterkwaliteit verbeterd, onder andere met de aanleg van kwelgeulen. Dat zijn extra geulen langs het water waarin planten en dieren kunnen leven. Ook wordt de monding van de Kwistbeek heringericht, om betere omstandigheden te creëren voor planten en dieren die van oorsprong in de beek thuishoren.”

Noodgedwongen verhuizen

Om ruimte te maken voor de dijken en geulen worden er huizen gesloopt. Volgens De Limburger moeten er veertien bewoners vertrekken. Zij hebben ervoor gekozen om hun huis meteen te verkopen nu de planuitwerkingsfase begint, schrijft het dagblad. Het waterschap en de gemeente Venlo zijn van plan om nieuwe woonlocaties nabij de Maas aan te bieden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Groen licht voor nieuwe dijken nabij Limburgs overstromingsgebied | Infrasite
overstroming limburg Baarlo en Hout-Blerick venlo
120 miljoen euro

Groen licht voor nieuwe dijken nabij Limburgs overstromingsgebied

Een meisje in Roermond, ten zuiden van Venlo, op 17 juli 2021. De straat stond onder water door extreem hoogwater in de Maas. ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft een klap op de aanleg, versterking en verplaatsing van dijken in het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick nabij Venlo. Hier dreigden huizen en wegen te overstromen na hevige buien in 2021. Maatregelen om de waterveiligheid te verbeteren worden sindsdien onderzocht. Met het akkoord van Harbers kan de verdere uitwerking van de plannen beginnen. 

“De hevige buien van 2021 in Limburg staan ons nog helder voor de geest”, zegt de minister in een online update van de Rijksoverheid. Bewoners van het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick werden destijds geëvacueerd vanwege hoogwater in de Maas.

Het ministerie, waterschap van Limburg, plaatselijke gemeenten en Rijkswaterstaat maakten in de afgelopen twee jaar plannen om een herhaling van de situatie te voorkomen. Het plan voor het gebied tussen Baarlo en Hout-Blerick is om nieuwe dijken te bouwen, bestaande dijken te versterken en de rivier meer ruimte te geven met geulen. De grote lijnen van dat plan zijn nu goedgekeurd door minister Harbers, zegt de Rijksoverheid.

Dit betekent dat de uitwerkingsfase kan beginnen. Volgens het dagblad De Limburger verwachten de bestuurders in 2026 met een gedetailleerd plan te komen, waarna de eerste schop de grond in kan. Op dit moment worden de kosten van het project op 120 miljoen euro geschat, schrijft De Limburger. Een deel van dat geld komt van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Nieuwe geulen en dijken

De Rijksoverheid schetst in een online update uit welke maatregelen er worden genomen. “De dijk in Hout-Blerick wordt landinwaarts verlegd, terwijl nieuwe dijken worden aangelegd in Baarlo Midden en Zuid. Daarnaast wordt de huidige dijk versterkt.” Op de website van het HWBP valt te lezen dat het te versterken dijktraject 4,8 kilometer beslaat.

“Verder wordt de waterkwaliteit verbeterd, onder andere met de aanleg van kwelgeulen. Dat zijn extra geulen langs het water waarin planten en dieren kunnen leven. Ook wordt de monding van de Kwistbeek heringericht, om betere omstandigheden te creëren voor planten en dieren die van oorsprong in de beek thuishoren.”

Noodgedwongen verhuizen

Om ruimte te maken voor de dijken en geulen worden er huizen gesloopt. Volgens De Limburger moeten er veertien bewoners vertrekken. Zij hebben ervoor gekozen om hun huis meteen te verkopen nu de planuitwerkingsfase begint, schrijft het dagblad. Het waterschap en de gemeente Venlo zijn van plan om nieuwe woonlocaties nabij de Maas aan te bieden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.