vrachtwagens_oekraine (1)
Dambreuk

Pompen en zandzakken vertrekken uit Nederland naar rampgebied Oekraïne

Een van de vrachtwagens transporteert een lading boten. Ook de Reddingsbrigade Nederland doneerde materieel. Foto via het waterschap Vechtstromen

Vijftien vrachtwagens met pompen, zandzakken en andere materialen vertrokken op maandag vanuit een depot in Overijssel naar het gebied van de waterramp in Oekraïne. Dat zegt de Unie van Waterschappen in een online update. De hulpmiddelen zijn onder andere door de waterschappen gedoneerd. 

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest. Hierdoor is een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. De Nederlandse overheid organiseert een noodhulpactie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg alle 21 waterschappen onlangs om hulpmiddelen beschikbaar te maken. Daarop verzamelden ze reddingsboeien, pompen, waadpakken en andere materialen. De spullen werden in de afgelopen dagen klaargemaakt voor transport. Vandaag verliet de eerste lading Nederland in een colonne van vijftien vrachtwagens.

Blokken voor tijdelijke dijken

De bijdragen verschillen per waterschap. Hunze en Aa’s doneerde een dieselpomp die voor het laatst is gebruikt om een polder droog te leggen na een periode van wateroverlast in 1998. Zuiderzeeland stuurde duizenden zandzakken en honderden bigbags mee, terwijl Noorderzijlvest onder andere ‘box barriers’ leverde. Dat zijn kunststof blokken die gevuld kunnen worden met zand of water om tijdelijke dijkjes te maken.

Watergraaf Stefan Kuks van het waterschap Vechtstromen was aanwezig bij het vertrek van het transport in Overijssel. “Het liefst wil je nog sneller handelen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen, maar tegelijkertijd besef ik dat deze actie ontzettend snel van de grond is gekomen.” Later in de week vertrekken er nog meer vrachtwagens naar het rampgebied, zegt de Unie van Waterschappen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Pompen en zandzakken vertrekken uit Nederland naar rampgebied Oekraïne | Infrasite
vrachtwagens_oekraine (1)
Dambreuk

Pompen en zandzakken vertrekken uit Nederland naar rampgebied Oekraïne

Een van de vrachtwagens transporteert een lading boten. Ook de Reddingsbrigade Nederland doneerde materieel. Foto via het waterschap Vechtstromen

Vijftien vrachtwagens met pompen, zandzakken en andere materialen vertrokken op maandag vanuit een depot in Overijssel naar het gebied van de waterramp in Oekraïne. Dat zegt de Unie van Waterschappen in een online update. De hulpmiddelen zijn onder andere door de waterschappen gedoneerd. 

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest. Hierdoor is een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. De Nederlandse overheid organiseert een noodhulpactie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg alle 21 waterschappen onlangs om hulpmiddelen beschikbaar te maken. Daarop verzamelden ze reddingsboeien, pompen, waadpakken en andere materialen. De spullen werden in de afgelopen dagen klaargemaakt voor transport. Vandaag verliet de eerste lading Nederland in een colonne van vijftien vrachtwagens.

Blokken voor tijdelijke dijken

De bijdragen verschillen per waterschap. Hunze en Aa’s doneerde een dieselpomp die voor het laatst is gebruikt om een polder droog te leggen na een periode van wateroverlast in 1998. Zuiderzeeland stuurde duizenden zandzakken en honderden bigbags mee, terwijl Noorderzijlvest onder andere ‘box barriers’ leverde. Dat zijn kunststof blokken die gevuld kunnen worden met zand of water om tijdelijke dijkjes te maken.

Watergraaf Stefan Kuks van het waterschap Vechtstromen was aanwezig bij het vertrek van het transport in Overijssel. “Het liefst wil je nog sneller handelen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen, maar tegelijkertijd besef ik dat deze actie ontzettend snel van de grond is gekomen.” Later in de week vertrekken er nog meer vrachtwagens naar het rampgebied, zegt de Unie van Waterschappen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.