Calamiteitenoefening Thomassentunnel N15 goed verlopen

Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 juni 2012 in de Thomassentunnel (N15) geoefend. De oefening is goed verlopen.

Scenario

Het multidisciplinaire scenario: in de tunnel komt een pechgeval stil te staan. Korte tijd later schaart een vrachtwagen in de tunnel doordat hij het pechgeval te laat opmerkt. Drie personenauto rijden in op de vrachtwagen, de inzittenden zijn (zwaar)gewond. Andere weggebruikers (gespeeld door figuranten) willen hulp verlenen.

Tunnelongevallen

Bij deze oefening staat het toepassen van de procedures bij tunnelongevallen centraal. Voor Rijkswaterstaat ligt daarbij de focus op:

het bevorderen van de zelfredzaamheid van de weggebruikers

het voorkomen van escalatie

het faciliteren van de hulpverleningsdiensten bij het aanrijden en bestrijden van het incident

Voor de brandweer staat het aanrijden en afhandelen van het incident centraal. Voor de ambulancedienst gaat het vooral om het zo snel mogelijk inschatten van het aantal slachtoffers en voor de politie de juiste manier van opvang en wegleiden van weggebruikers.

Rijkswaterstaat en de hulpverleningsdiensten zijn tevreden over het verloop van de oefening. De verbeterpunten die naar voren zijn gekomen uit waarnemingen, camerabeelden/geluidsopnamen en verslagen worden door Rijkswaterstaat en de hulpverleningsdiensten ingezet voor opleiding en training om het handelen bij een tunnelincident in de toekomst nog beter te laten verlopen.

Opleiden, Trainen, en Oefenen

Regelmatig disciplinair oefenen is een wettelijke verplichting. In het kader van de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Warvw) vindt ten minste elke vier jaar per veiligheidsregio een realistische calamiteitenoefening in een wegtunnel plaats.

Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zien een realistische oefening als een ultieme mogelijkheid om medewerkers meer kennis bij te brengen en om in gezamenlijkheid met de betrokken hulpdiensten de tunnelprocedures te oefenen en te verbeteren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland