Winnaars ASTRIN Award HelpNederlandopweg bekend

Scholieren bedenken oplossingen voor verkeersproblemen

Zoetermeer – Op woensdag 2 april vond de uitreiking plaats van de ASTRIN Awards HelpNederlandopweg. Scholieren van het Sint Jans Lyceum uit Den Bosch sleepten drie prijzen in de wacht met verrassende oplossingen voor de verkeersproblemen in Nederland. ASTRIN, de brancheorganisatie voor de verkeersindustrie, wil met de awards de jeugd interesseren voor mobiliteitsvraagstukken.

De awards werden uitgereikt door jury-voorzitter Roland Kortenhorst (CDA), Tweede Kamerlid en voorzitter van de Vaste Commissie voor Verkeer en Vervoer, tijdens Intertraffic 2008 in de RAI in Amsterdam. De drie inzendingen van het Sint Jans Lyceum vielen in de prijzen omdat zij verrassende oplossingen bevatten voor verkeersproblemen, met oog voor de werkende Nederlander, de doorstroom van verkeer, technologie en milieu.

(bijschrift foto) Jury-voorzitter Roland Kortenhorst met leerlingen van het Sint Jans Lyceum uit Den Bosch na de uitreiking van de ASTRIN Awards HelpNederlandopweg.

Winnaars ASTRIN Awards HelpNederlandopweg
De eerste prijs, een cheque van 3.000 Euro, ging naar klas H3a voor een verkeersbegeleidingsysteem dat het verkeer via rode verlichting in de weg begeleid. Automobilisten mogen daarbij niet harder rijden dan de snelheid waarmee het rode licht zich verplaatst.

Klas A3b en klas G3A eindigden gelijk voor de tweede en derde prijs, elk goed voor een cheque van 1.000 Euro. De scholieren bedachten de ‘Ovatonde’, een systeem dat ervoor zorgt dat doorgaand en afslaand verkeer geen last van elkaar heeft en toetredend verkeer wordt beperkt. De andere inzending betrof een concept waarbij milieuvriendelijkheid centraal staat; thuiswerken wordt gepromoot, lantarenpalen worden voorzien van zonnepanelen en windmolens, vrachtverkeer wordt beperkt, er worden hybride auto’s ingezet en er komen busbanen langs de snelwegen.

Het Sint Jans Lyceum uit Den Bosch is trots dat het alle drie de prijzen in de wacht wist te slepen. Begeleidend docent R. Vermelis wijdt dit aan de manier waarop de technieklessen worden verzorgd op het lyceum. “Er wordt gewerkt met een roulerend systeem waarbij leerlingen zelf een werkstuk of project kunnen kiezen. Op deze manier gaan ze technische uitdagingen aan binnen hun eigen interessegebied. Leerlingen konden zelf kiezen voor deelname aan deze prijsvraag, dat werkt heel motiverend.”

Voor meer informatie zie www.helpnederlandopweg.nl

Over ASTRIN

ASTRIN is de ondernemersvereniging van bedrijven actief in de verkeersindustrie. Bij de vereniging zijn producenten, installateurs en toeleveranciers aangesloten. Alle ondernemingen hebben hun eigen specialisme voor veelal hightech oplossingen in de mobiliteitsector en leveren een bijdrage aan het verbeteren van de mobiliteit.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ASTRIN