Philips/Heijmans aan de slag met slim licht in Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft het consortium Philips Lighting/Heijmans de opdracht ‘Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’ definitief gegund. Dat is het resultaat van de innovatieve Europese aanbesteding vanuit de gemeente Eindhoven. Op donderdag 13 oktober ondertekenden Frank van der Vloed (Philips Lighting), Ine Frings (Heijmans) en wethouder Mary-Ann Schreurs (Gemeente Eindhoven) het contract dat geldt voor een periode van 15 jaar.

Het project omvat de co-creatieve ontwikkeling van innovatieve (licht)toepassingen in de openbare ruimte, alsmede het onderhoud en beheer van de openbare verlichting in de gemeente. Het consortium gaat in het najaar van 2016 aan de slag in vijf proefgebieden en in samenwerking met de diverse belanghebbenden.

Aanbesteding op basis van ‘Best Value’

De gemeente selecteerde Heijmans en Philips vorig jaar al voorlopig, op basis van een aanbestedingsmethode genaamd ‘Best Value Procurement’. Uitgangspunt daarbij is dat de aanbieder met de beste expertise in staat is de meeste waarde voor het beschikbare budget van de opdrachtgever te bieden. Heijmans en Philips hebben zich daarbij onderscheiden in hun aanpak om de verouderde openbare verlichting te vervangen door intelligente LED-armaturen, innovatie en samenwerking met inwoners, bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

De eerste vijf jaar gaat het consortium in de vijf geselecteerde proefgebieden aan de slag. Na deze periode is het streven om ook de rest van de stad te voorzien van innovatieve lichttoepassingen. De startwaarde van het contract bedraagt enkele miljoenen, met een potentieel van tientallen miljoenen euro’s.

Co-creatief ontwikkelen in vijf proefgebieden

De vijf proefgebieden zijn: het verkeerstracé John F. Kennedylaan-Eisenhowerlaan, het verkeerstracé Ring en de woonbuurten Gijzenrooi, Schrijversbuurt en Woenselse Heide (West). Het consortium werkt in alle gebieden intensief samen met onder andere gemeente, TU/e, inwoners en ondernemers. Samen verkennen zij op welke manier de realisatie van een zogeheten slim lichtgrid, met aan te sluiten producten en diensten, voor een verbetering van de leefomgeving en -kwaliteit kan zorgen.

De ontwikkeling is een belangrijke stap in de implementatie van de ‘smart society’ in Eindhoven; een samenleving waarbij Eindhovenaren in co-creatie, en met behulp van technologie en design, de kwaliteit van leven verbeteren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Eindhoven