Drie spoorlopers aangehouden in Leiden

Utrecht – De inzet van surveillanten door ProRail in Zuid-Holland heeft afgelopen zondagmiddag geleid tot de aanhouding van drie ‘spoorlopers’. Het gaat om drie jongens uit Leiden in de leeftijd van 12 en 13 jaar. Zij liepen op de ‘Vinkbrug’, een spoorbrug over de Rijn bij Leiden, en doken vanaf de brug het water in. De jongeren zijn overgedragen aan de politie en bekeurd wegens spoorlopen en het springen van een brug.

ProRail zet surveillanten in om onveilig gedrag en vandalisme bij het spoor tegen te gaan. Vooral bij overwegen en op stations komt veel vandalisme voor. Vandalen saboteren de overweginstallatie en leggen voorwerpen op het spoor. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Ook slalommen veel mensen tussen de gesloten spoorbomen door (de zogenaamde zigzaggers) of nemen een verboden sluiproute langs het spoor. En in de zomerperiode duiken jongeren regelmatig van spoorbruggen af. Deze jongeren kunnen aangereden worden door de (uitstekende delen van een) trein of vallen door de zuigwerking van de voorbij razende trein. Deze spoorlopers brengen niet alleen zichzelf en anderen in gevaar, maar zorgen ook voor treinvertragingen.

De inzet van surveillanten maakt deel uit van een breed maatregelenpakket van ProRail tegen spoorlopers en spoorvandalisme. De spoorbeheerder wil hiermee het aantal vertragingen voor het treinverkeer verder terugdringen en de veiligheid vergroten. Zo doet ProRail aan voorlichting aan basisscholen en het Voorgezet Onderwijs. Op stations en overwegen staan grote borden die waarschuwen tegen het gevaar van spoorlopen. Ook plaatst ProRail vandalismebestendige hekken om het spoor af te schermen van de openbare weg en er staan camera’s op vandalismegevoelige plekken. De maatregelen leverden tot nog toe een vermindering van 14 procent van het aantal incidenten op in het jaar 2004.

Achtergrond problematiek
Ongeveer 10 procent van alle storingen in het treinverkeer wordt veroorzaakt door ‘derden’. Daaronder verstaan we: aanrijdingen, zelfdoding, spoorlopers en vandalisme. Een machinist remt abrupt wanneer hij iemand op of vlakbij het spoor ziet. Hij schrikt en weet niet of de persoon op het spoor de trein ziet aankomen. Tot de spoorloper weg is, moeten alle treinen in beide richtingen stapvoets rijden en dit zorgt voor vertragingen. ProRail werkt er samen met NS, gemeentes en spoorwegpolitie aan om de veiligheid op het spoor te verbeteren en de vertragingen terug te dringen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail