Finalisten Automotive Innovation Award 2017 bekend

Drie innovaties per categorie gaan de laatste ronde in

Met de bekendmaking van de negen finalisten van de Automotive Innovation Award 2017, de prestigieuze prijs voor de beste Nederlandse innovatie in de automobielbranche, is de eindstrijd om de titel definitief ingezet. Op 13 februari vindt de spannende ontknoping plaats en kiest de jury in elk van de drie categorieën een winnaar.

Jan Peter Balkenende, juryvoorzitter van de Automotive Innovation Award 2017, ziet uit naar de ontknoping op 13 februari aanstaande: “We hebben alle, goed voorbereide pitches beoordeeld en op basis daarvan heeft de jury negen finalisten geselecteerd. Het niveau van de inzendingen was al hoog, wat de finalisten presteren is opvallend. Om elk van de negen finalisten de kans te geven zich op een gelijkwaardige manier aan de genodigden te presenteren tijdens de ontknoping, maken we de komende weken per categorie een film waarin niet alleen de innovatie zelf, maar ook de context waarin deze ingezet gaat worden, centraal staat. Daar gaat het uiteindelijk om, gezien het enorme belang van de automotive sector voor de Nederlandse economie.”

De finalisten in de categorie Technology, waarin de productgeoriënteerde, technische innovaties zijn ingedeeld, zijn:

  • NXP Semiconductors – Radarchip: herkent tijdens het rijden voorwerpen en waarschuwt de bestuurder van de auto of grijpt in
  • Prodrive Technologies – Fijnstof PM2.5 sensor: meet de luchtkwaliteit in en buiten het voertuig
  • VDL Automated Vehicles – AGV in mixed traffic: logistiek voertuig dat zonder communicatie met de infrastructuur volledig autonoom rijdt

In de categorie Services, bestaand uit innovaties met betrekking tot deel- en serviceconcepten, dataverzameling en -beheer, zijn de finalisten:

  • Crossyn Automotive – Analytics of Things Platform: verzamelt, analyseert en verrijkt data van voertuigen en het gedrag van berijders
  • Fixico – Fixico: online platform om offertes op te vragen en afspraken te maken voor schadeherstel van voertuigen
  • TomTom – TomTom On Street Parking: helpt autorijders stressvrij een actueel vrije parkeerplaats te vinden

En in de categorie Challenging Concepts, met daarin veelbelovende innovaties in de conceptfase en ideeën van aanstormend toptalent, strijden om de titel:

  • Dutch Green Carbon – Groene carbon black: duurzame, groene carbon black gewonnen uit oude autobanden
  • Solar Team Eindhoven – Zonneautofamilie Stella: gezinsauto op zonne-energie die ook als energieopslagcentrale dient
  • TU/ecomotive – EM04 – Biobased Auto: lichte, efficiënte en duurzame auto gemaakt van biocomposieten

Meer informatie over alle negen finalisten en de Automotive Innovation Award is te vinden op www.automotiveinnovationaward.nl

Over de AIA
Innovatie is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de automotive sector, vooral gezien de grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder milieubelasting, congestie en de eindigheid van fossiele brandstoffen. Met de Automotive Innovation Award (AIA) wil de stichting de Nederlandse innovatiekracht van de automotive sector versterken en beter over het voetlicht brengen bij het grote publiek, politiek en overheid.

De AIA wordt elke twee jaar toegekend. De eerste uitreiking vond plaats op 20 januari 2015. De tweede editie start in juli 2016 waarna de awards op 13 februari 2017 worden uitgereikt. Deelname aan de AIA staat onder andere open voor voor fabrikanten, retailers, importeurs, opleidingsinstituten, toeleveranciers, (financiële) dienstverleners, technologiebedrijven, brancheorganisaties en overheden. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen op onder meer hun werkelijke innovatieve waarde, impact op mobiliteit, economisch rendement en toepasbaarheid.

De AIA is een initiatief van RAI Vereniging, BOVAG, LeasePlan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger. Een onafhankelijke stichting, Stichting Automotive Innovation Award, is verantwoordelijk voor alle operationele werkzaamheden rondom de awarduitreiking.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Automotive Innovation Award (AIA)