Amsterdam vervangt kroon- en ritterlantaarn binnenstad

De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) en het stadsdeel Amsterdam-Centrum hebben een nieuwe ritterlantaarn en de kroonlantaarn ontwikkeld. De materiaaldienst verkoopt de oude ritterarmaturen voor een bedrag van € 35,00.

Bent u geïnteresseerd in de oude ritterarmaturen? Schrijf u dan vóór 31 augustus 2008 in via info.materiaaldienst@dab.amsterdam.nl Na deze datum krijgt u bericht of u tot de snelste inschrijvers behoort.

De nieuwe lantaarns

De vernieuwde ritter- en kroonlantaarns verschijnen vanaf augustus 2008 in de Amsterdamse binnenstad. De nieuwe armaturen passen bij de historische Straatlantaarnbinnenstad alsof ze er altijd hebben gestaan. Ook zijn de nieuwe lampen goed voor de veiligheid op straat, energiezuinig en beter bestand tegen vandalisme. In totaal worden 10.000 kroonlantaarns en ritterlantaarns vervangen. De oude palen worden verlengd en opnieuw gebruikt.

Kroonlantaarn

In 1883 wordt de kroonlantaarn geïntroduceerd. De bovenkap van de lantaarn heeft vier kleine ruitjes, en is voorzien van een keizerskroon. Hoe mooi de kap ook is: de gele gasvlam in het armatuur geeft weinig licht. De lantaarns dienen dan ook meer als oriëntatiepunt dan als goede straatverlichting. De nieuwe kroonlantaarns worden geplaatst op de bijzondere plekken, langs de hoofdgrachten en de radiaalgrachten, enkele hoofdgrachten in het middeleeuwse stadshart en de Oudezijds Voor- en Achterburgwal.

Ritterlantaarn

In 1898 wordt een deel van de kroonlantaarns vervangen door de technisch veel betere ritterlantaarns; bij de elektrificatie in 1917 en de jaren daarna verdwijnt het leeuwendeel van de kroonlantaarns. De ritterlantaarns geven veel meer licht dan tot dusverre was te zien in de gewone gaslantaarns.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam