‘Potentieel van infra-vakmensen kan veel beter worden benut’

Als het om het personeelstekort in de infrasector gaat, moeten bedrijven vaker nieuwe dingen uitproberen. Dat helpt ze om meer te halen uit de mensen die er al zijn, maar ook om teams diverser samen te stellen en zo uitdagingen eens van een andere kant te bekijken. Dat vertelde Miranda Nouwen van The PowerUp Company tijdens een recent webinar van Infrasite.

Nouwen richtte The PowerUp Company op met als doel mensen die in de technische sector werken als persoon te helpen ontwikkelen. Zij vindt het belangrijk dat bedrijven kijken naar wat er mogelijk is in plaats van naar wat niet kan. En die vlieger gaat ook op voor het tekort aan mensen in de infrasector.

“Er zijn best veel oplossingen mogelijk maar die liggen vaak niet voor de hand”, legt Nouwen uit. Ze vindt dat vooral een kwestie van anders naar hetzelfde kijken. Zo merkt ze dat de focus vooral ligt op een tekort aan vakkundige medewerkers en het oplossen daarvan met meer aanwas. “Ik denk dat het potentieel van mensen die er al wel zijn veel beter kan worden benut. Wanneer je daar als werkgever planmatig mee omgaat, geven die werknemers ook meer terug. Ze zijn minder vaak ziek en ze zijn gelukkiger in hun werk. Dus het is absoluut de moeite waard om daarin te investeren.”

Diversiteit is ook anders kijken

Door eerst goed te analyseren waarom een team niet optimaal draait en vervolgens niet altijd voor dezelfde oplossingen te gaan, kan er volgens Nouwen met soms kleine ingrepen al veel worden bereikt. En dat geldt ook voor het zorgen voor meer diversiteit in teams. “Diversiteit betekent meer dan man, vrouw of afkomst. Het betekent ook dat mensen op verschillende manieren naar hetzelfde kijken, waardoor er andere, innovatieve oplossingen komen.”

Tegenover de voordelen die dat biedt, staan nadelen die vermeden kunnen worden. Nouwen ziet geregeld dat doorgaan op de inslagen weg leidt tot vertrek van mensen, terwijl dat met een beetje begrip en bijsturing te voorkomen was geweest. “Je kunt blinde vlekken krijgen in zo’n team. Daardoor gebeurt elke keer hetzelfde en leren mensen niet bij. Probeer eens iets nieuws en wat anders, dan krijg je ook geen draaideur waardoor telkens medewerkers verdwijnen die je vervolgens weer moet vervangen.”

Frisse kijk op de zaak

In het webinar vertelde Miranda Nouwen verder waarom ze vindt dat mensen in hun werk zichzelf moeten kunnen en durven zijn, want zorgt eveneens voor een frisse kijk op de zaak. Daarnaast geeft ze enkele tips aan infrabedrijven die worstelen met een tekort aan personeel. Het hele interview van ongeveer 11 minuten is hieronder te zien. Liever het hele webinar zien? Kijk dan hier.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

‘Potentieel van infra-vakmensen kan veel beter worden benut’ | Infrasite

‘Potentieel van infra-vakmensen kan veel beter worden benut’

Als het om het personeelstekort in de infrasector gaat, moeten bedrijven vaker nieuwe dingen uitproberen. Dat helpt ze om meer te halen uit de mensen die er al zijn, maar ook om teams diverser samen te stellen en zo uitdagingen eens van een andere kant te bekijken. Dat vertelde Miranda Nouwen van The PowerUp Company tijdens een recent webinar van Infrasite.

Nouwen richtte The PowerUp Company op met als doel mensen die in de technische sector werken als persoon te helpen ontwikkelen. Zij vindt het belangrijk dat bedrijven kijken naar wat er mogelijk is in plaats van naar wat niet kan. En die vlieger gaat ook op voor het tekort aan mensen in de infrasector.

“Er zijn best veel oplossingen mogelijk maar die liggen vaak niet voor de hand”, legt Nouwen uit. Ze vindt dat vooral een kwestie van anders naar hetzelfde kijken. Zo merkt ze dat de focus vooral ligt op een tekort aan vakkundige medewerkers en het oplossen daarvan met meer aanwas. “Ik denk dat het potentieel van mensen die er al wel zijn veel beter kan worden benut. Wanneer je daar als werkgever planmatig mee omgaat, geven die werknemers ook meer terug. Ze zijn minder vaak ziek en ze zijn gelukkiger in hun werk. Dus het is absoluut de moeite waard om daarin te investeren.”

Diversiteit is ook anders kijken

Door eerst goed te analyseren waarom een team niet optimaal draait en vervolgens niet altijd voor dezelfde oplossingen te gaan, kan er volgens Nouwen met soms kleine ingrepen al veel worden bereikt. En dat geldt ook voor het zorgen voor meer diversiteit in teams. “Diversiteit betekent meer dan man, vrouw of afkomst. Het betekent ook dat mensen op verschillende manieren naar hetzelfde kijken, waardoor er andere, innovatieve oplossingen komen.”

Tegenover de voordelen die dat biedt, staan nadelen die vermeden kunnen worden. Nouwen ziet geregeld dat doorgaan op de inslagen weg leidt tot vertrek van mensen, terwijl dat met een beetje begrip en bijsturing te voorkomen was geweest. “Je kunt blinde vlekken krijgen in zo’n team. Daardoor gebeurt elke keer hetzelfde en leren mensen niet bij. Probeer eens iets nieuws en wat anders, dan krijg je ook geen draaideur waardoor telkens medewerkers verdwijnen die je vervolgens weer moet vervangen.”

Frisse kijk op de zaak

In het webinar vertelde Miranda Nouwen verder waarom ze vindt dat mensen in hun werk zichzelf moeten kunnen en durven zijn, want zorgt eveneens voor een frisse kijk op de zaak. Daarnaast geeft ze enkele tips aan infrabedrijven die worstelen met een tekort aan personeel. Het hele interview van ongeveer 11 minuten is hieronder te zien. Liever het hele webinar zien? Kijk dan hier.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam