Bord werk in uitvoering

Bouw dreigt kansen digitalisering mis te lopen

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Na een flinke inhaalslag ten opzichte van andere sectoren is het tempo van digitalisering in de bouw de laatste jaren afgenomen. In tegenstelling tot de periode 2010-2015 is er tegenwoordig minder noodzaak om hiermee bezig te zijn, stelt ING Economisch Bureau. Maar er liggen juist kansen voor bouwbedrijven die wel werk van digitalisering blijven maken. Zij kunnen zelfs IT-dienstverlener worden voor andere bouwers.

Toen de bouw in 2010 vaart begon te maken met digitalisering, was er vergeleken met veel andere sectoren al een behoorlijke achterstand. Die werd in de jaren tot 2016 ingelopen. Jarenlang groeide de digitalisering van de bouw met 10 procent of meer. Dat had ook te maken met de opkomst van mobiel internet, een essentieel iets voor een sector die steeds op andere locaties gewerkt. Maar, zoals ING het formuleert: het laaghangend fruit is wel zo’n beetje geplukt. De markt draait nu goed en dan is digitalisering geen absolute noodzaak.

De waarde van gebruikte software en databanken in de bouw groeit sinds 2016 minder hard dan daarvoor. Ook de investeringen in ICT groeien minder snel. Dat komt onder meer omdat de grootste voordelen van mobiel internet intussen wel zijn benut. In 2015 begon de bouw uit het dal van de crisis te klimmen. Daardoor was er weer genoeg werk en hoefde men minder met digitalisering het verschil te maken. Bovendien is de volgende stap in dit traject een stuk complexer. Het gaat dan om het met elkaar laten communiceren van software die de afgelopen jaren voor verschillende afdelingen van bedrijven zijn geïmplementeerd.

Efficiënter werken en sturen op data

Maar ING stelt dat bedrijven die dit thema nu een beetje laten voor wat het is, zichzelf ook tekort kunnen doen. Het klimaat in de bouw kan immers vrij snel omslaan. Digitale bouwers maken in zo’n sector volgens ING de beste kans om te overleven. En ze kunnen dus zelfs digitale dienstverleners worden voor andere ondernemingen in de branche. Digitaal werken vergroot de efficiency, maakt sturen op data beter mogelijk, zorgt voor meer transparantie naar klanten en helpt bij het voldoen aan de wet Kwaliteitsborging die volgend jaar waarschijnlijk wordt ingevoerd.

“Digitalisering zorgt voor een beter zicht op materiaalgebruik, benodigde capaciteit en logische inrichting van het proces. Met deze inzichten kan sneller en vaak ook kwalitatief beter worden gebouwd“, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building en Construction. “Investeren in digitalisering geeft bouwbedrijven een concurrentievoordeel waarvan ze nu al profiteren, maar vooral als het in de volatiele bouwmarkt weer een keer tegenzit”. Het rapport van ING over digitalisering in de bouw kan hier worden gelezen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Bouw dreigt kansen digitalisering mis te lopen | Infrasite
Bord werk in uitvoering

Bouw dreigt kansen digitalisering mis te lopen

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Na een flinke inhaalslag ten opzichte van andere sectoren is het tempo van digitalisering in de bouw de laatste jaren afgenomen. In tegenstelling tot de periode 2010-2015 is er tegenwoordig minder noodzaak om hiermee bezig te zijn, stelt ING Economisch Bureau. Maar er liggen juist kansen voor bouwbedrijven die wel werk van digitalisering blijven maken. Zij kunnen zelfs IT-dienstverlener worden voor andere bouwers.

Toen de bouw in 2010 vaart begon te maken met digitalisering, was er vergeleken met veel andere sectoren al een behoorlijke achterstand. Die werd in de jaren tot 2016 ingelopen. Jarenlang groeide de digitalisering van de bouw met 10 procent of meer. Dat had ook te maken met de opkomst van mobiel internet, een essentieel iets voor een sector die steeds op andere locaties gewerkt. Maar, zoals ING het formuleert: het laaghangend fruit is wel zo’n beetje geplukt. De markt draait nu goed en dan is digitalisering geen absolute noodzaak.

De waarde van gebruikte software en databanken in de bouw groeit sinds 2016 minder hard dan daarvoor. Ook de investeringen in ICT groeien minder snel. Dat komt onder meer omdat de grootste voordelen van mobiel internet intussen wel zijn benut. In 2015 begon de bouw uit het dal van de crisis te klimmen. Daardoor was er weer genoeg werk en hoefde men minder met digitalisering het verschil te maken. Bovendien is de volgende stap in dit traject een stuk complexer. Het gaat dan om het met elkaar laten communiceren van software die de afgelopen jaren voor verschillende afdelingen van bedrijven zijn geïmplementeerd.

Efficiënter werken en sturen op data

Maar ING stelt dat bedrijven die dit thema nu een beetje laten voor wat het is, zichzelf ook tekort kunnen doen. Het klimaat in de bouw kan immers vrij snel omslaan. Digitale bouwers maken in zo’n sector volgens ING de beste kans om te overleven. En ze kunnen dus zelfs digitale dienstverleners worden voor andere ondernemingen in de branche. Digitaal werken vergroot de efficiency, maakt sturen op data beter mogelijk, zorgt voor meer transparantie naar klanten en helpt bij het voldoen aan de wet Kwaliteitsborging die volgend jaar waarschijnlijk wordt ingevoerd.

“Digitalisering zorgt voor een beter zicht op materiaalgebruik, benodigde capaciteit en logische inrichting van het proces. Met deze inzichten kan sneller en vaak ook kwalitatief beter worden gebouwd“, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building en Construction. “Investeren in digitalisering geeft bouwbedrijven een concurrentievoordeel waarvan ze nu al profiteren, maar vooral als het in de volatiele bouwmarkt weer een keer tegenzit”. Het rapport van ING over digitalisering in de bouw kan hier worden gelezen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam