Belangrijke winststijging voor Siemens Nederland

Siemens Nederland behaalde in het afgelopen boekjaar (1-10-2010 t/m 30-09-2011) een winst na belastingen van 122 miljoen euro, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar. In een onzekere economie, wist het bedrijf haar doelstellingen te behalen: de omzet bleef met 1,323 miljard euro stabiel en de orderontvangst kwam uit op 1,170 miljard euro. Aan het eind van het boekjaar had Siemens Nederland 2276 medewerkers in vaste dienst.

“In een economisch klimaat waarin opdrachten uitgesteld werden en in sommige branches soms een terugval van de vraag ontstond, hield Siemens Nederland haar omzet op peil. Ook wisten we het gemis aan grote en niet alledaagse opdrachten in de Energy sector, zoals die uit het vorige boekjaar voor de bouw van twee grote gasgestookte elektriciteitscentrales in één jaar tijd, goeddeels te compenseren door opdrachten uit verschillende andere sectoren”, aldus bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland. “De order voor veertig nieuwe trams van de Haagse HTM, de turn-key levering van een scanner laboratorium met maar liefst drie hoogveld MRI scanners voor het project Brains Unlimited van de Universiteit van Maastricht – de grootste opdracht voor onze sector Healthcare ooit – en de vele compressorsets voor de olie- & gasindustrie die in onze fabriek in Hengelo worden gebouwd en letterlijk de hele wereld over gaan, zijn daar sprekende voorbeelden van”.

Dankzij een bewuste focus op die markten waarin Siemens de meeste toegevoegde waarde levert, kon het bedrijf ook een belangrijke winststijging realiseren. Van der Touw: “Een winst na belastingen van 122 miljoen euro betekent niet alleen een nieuw record, maar onderstreept ook de toegevoegde waarde van onze activiteiten in Nederland..

Duurzaam portfolio

Op basis van de megatrends die zich wereldwijd aftekenen (urbanisatie, demografische verandering en duurzaamheid) heeft Siemens haar portfolio hierop de afgelopen jaren volledig toegesneden. Met de sectoren Energy, Industry, Healthcare en de recent geïntroduceerde sector Infrastructure & Cities richt de onderneming zich op groeimarkten voor de lange termijn. Markten bovendien waarin Siemens maximale meerwaarde kan bieden in de vorm van innovatieve oplossingen. “Met het creëren van de nieuwe sector Infrastructure & Cities willen we een toonaangevende speler worden in de infrastructurele projecten in de steden. Steden staan voor de ongekende uitdaging hun groei harmonisch samen te laten gaan met een goede kwaliteit van leven. Siemens kan die steden uit één hand de uitgebreide oplossingen bieden die nodig zijn om dat te bereiken. Meer dan ooit leggen we daarbij de nadruk op het thema duurzaamheid”, aldus Van der Touw. “Siemens beschikt over een uniek ‘groen portfolio’, dat nu al 40 procent van de omzet vertegenwoordigt én sneller groeit dan de rest van het portfolio”.

Dat de combinatie van een sterke focus op de genoemde kernsectoren én het investeren in duurzame oplossingen werkt, blijkt uit de goede resultaten die Siemens in het boekjaar 2010/2011 behaalde.

Overname en nieuwbouw

Verheugend is dat de Europese Commissie groen licht heeft gegeven voor de overname van de Nederlandse zusterbedrijven NEM en Nem Energy Services, die sleutelcomponenten ontwerpen en onderhouden voor energiecentrales. “Met ingang van november vormen zij met ruim 1.000 werknemers onderdeel van de Siemens Sector Energy, van groot belang voor onze toegevoegde waarde in Nederland “, aldus Van der Touw. “Verheugend is ook dat de nieuwbouw voor onze vestiging in Hengelo zijn voltooiing nadert. Een duurzaam gebouwd en goed bereikbaar kantoorpand op een steenworp afstand van het station, dat we al komend voorjaar kunnen betrekken”.

Groei van omzet en resultaat

De algemene ontwikkeling van de economie is een punt van zorg. Desondanks ziet Van der Touw voor Siemens Nederland voldoende perspectieven voor een, zij het bescheiden, groei van omzet en resultaat. Onder meer vanwege een sterke focus op servicegerelateerde business en de toenemende aandacht voor energie optimalisatie, alsmede een over de hele linie goed gevulde orderportefeuille. Van der Touw: “We hebben ondanks de onzekere economie vertrouwen in de nabije toekomst. De combinatie van duurzame, complete en tegelijkertijd ook kostenbesparende oplossingen biedt kansen voor verdere groei”.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Siemens Nederland N.V.