Heemskerk wil minder regels voor transportsector

Den Haag – Staatssecretaris Heemskerk gaat kijken naar belemmerende regels in de transportsector. Dat zei hij op 11 juni 2008 bij de overhandiging van het rapport Weg Belemmeringen van de commissie Noordzij.

De commissie zocht in opdracht van Heemskerk en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat uit welke knelpunten de transportsector ervaart. Daaruit kwamen 42 knelpunten naar voren, waaronder de files en de slechte bereikbaarheid van binnensteden.

Een makkelijker toevoer van goederen in steden levert al jaarlijks 500 miljoen euro op. Elke stad heeft nu zijn eigen regels over bijvoorbeeld de maximum lengte van voertuigen en de laad- en lostijden. Daardoor rijden er dertig procent te veel aan vrachtwagens door Nederland.

Praktijkexperimenten

De commissie stelt voor om veel praktijkexperimenten te doen samen met ondernemers. Daarnaast vraagt Noordzij het kabinet om meer te letten op de regelgeving die Europa toevoegt.

Heemskerk: ‘We moeten laten zien dat we de knelpunten in de transport oplossen. In het buitenland vertel ik graag dat Nederland de ‘gateway to Europe’ is. Daarvoor is het belangrijk dat de transportsector niet met belemmeringen te maken heeft. We gaan die lijsten met knelpunten afvinken.’

Meer informatie

www.wegbelemmeringen.nl

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Versoepeling regels bespaart transport jaarlijks een miljard (11-06-2008)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie Economische Zaken