Gratis OV voor forenzen uit Krimpenerwaard

Om forenzen uit de Krimpenerwaard kennis te laten maken met de bus, kunnen zij van 18 december 2006 tot en met 2 maart 2007 als proef gratis met de bus naar Rotterdam. De stadsregio Rotterdam, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten hebben daarover met Connexxion en de RET afspraken gemaakt.

De proef geldt voor de busverbindingen tussen enerzijds de gemeenten Krimpen a/d IJssel, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven en Vlist en anderzijds het metrostation Capelsebrug en de bedrijventerreinen Rivium en Woudestein. Vanaf de metrohalte kunnen de reizigers tegen gereduceerd tarief met de metro verder reizen. Doel van de proef is de druk op de dagelijkse file op en rond de Algerabrug te verminderen en meer forenzen kennis te laten maken met het openbaar vervoer als alternatief voor de auto.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft in 2006 het initiatief genomen om via experimenten gratis openbaar vervoer in te zetten in filegevoelige regio’s. Met het doel de regionale filedruk te verminderen en automobilisten op een makkelijke manier kennis te laten maken met het openbaar vervoer De stadsregio heeft samen met de genoemde partijen in korte tijd een plan opgesteld om op het traject over de Algerabrug een gratis busverbinding te realiseren. Minister Peijs heeft nu dit initiatief beloond met een bijdrage in de helft van de kosten.

Alternatief voor auto
Het gratis openbaar vervoer zal het fileprobleem op de Algerabrug niet oplossen. De verwachting is echter wel dat de filedruk wordt verminderd en de files korter duren . Portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio Rotterdam, Jeannette Baljeu, is verheugd dat een dergelijk proef in deze regio kan starten: “De mobiliteit staat in dit gebied regelmatig onder druk en een dergelijke proef kan ervoor zorgen dat de bereikbaarheid weer verbeterd wordt. Ik ben blij dat de minister ons initiatief heeft gehonoreerd en dat we met elkaar goede afspraken hebben kunnen maken over deze proef. We zijn allemaal erg benieuwd naar de effecten. Ik hoop dat voor veel mensen het openbaar vervoer nu echt een alternatief blijkt voor de auto.”

Algerakaartje
Automobilisten uit de Krimpenerwaard kunnen tijdens de proef gratis met de bus naar Capelsebrug waar zij tegen gereduceerd tarief op de metro kunnen stappen. Om gratis te mogen reizen in de bussen over de Algerabrug hebben zij een Algerakaartje nodig. Deze gratis kaart kan worden aangevraagd via een speciale website die vanaf begin december 2006 online zal zijn www.algerakaartje.nl

Er geldt een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar voor deelname aan de proef.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat