6.000 tons gigant

Mammoet bouwt ‘grootste elektrische kraan ter wereld’

mammoet grootste hijskraan ter wereld
Een conceptbeeld van de ringkraan. Afbeelding via Mammoet

De eerste onderdelen van een 6.000 tons ringkraan komen binnenkort aan in Nederland, zegt Mammoet in een online update. Het Schiedamse hijsbedrijf werkt naar eigen zeggen aan de grootste elektrische kraan ter wereld. De organisatie wil het model in 2024 klaarhebben voor de eerste toepassing in de praktijk.   

De verwachtingen zijn hoog. De beloofde capaciteit van 6.000 ton is de grootste capaciteit van alle kranen op land ter wereld. Ook de lengte en het bereik zijn “ongeëvenaard”, zegt Mammoet. De precieze specificaties zijn nog niet bekendgemaakt. Wel weten we dat de ringkraan ‘SK6000’ gaat heten.

Wind, olie en gas

Het Schiedamse hijsbedrijf bouwt de gigant voor de energie-industrie. De organisatie heeft een ringkraan voor ogen die het gewicht aankan van alsmaar grotere funderingen voor windmolens. Denk bij toepassingen aan het verplaatsen en installeren van funderingen. Ook noemt Mammoet de bouw en het onderhoud van olie- en gasplatformen.

In de basis is het ontwerp niet nieuw, zegt de organisatie. Het hijsbedrijf legt uit dat de ringkraan veel wegheeft van een bestaand model, de SK350. “Een groot deel van de technologie wordt al jaren veilig toegepast op bouwplaatsen wereldwijd.”

De eerste onderdelen van de machine zijn op dit moment onderweg naar een locatie van Mammoet in Nederland. In de komende maanden wordt de ringkraan klaargemaakt voor een debuut in 2024. Over het eerste project geeft de organisatie geen details.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.