1,5 MILJARD

Liander komt met ‘grootste aanbestedingsproject ooit’

Voltmeter foto Thomas Kelley/Unsplash

Netwerkbedrijf Liander start met een grote operatie om haar elektriciteitsnetwerk in Gelderland en Noord-Holland Noord te versterken. Daarom gaat het bedrijf via een aanbestedingsproject op zoek naar zes aannemers die de klussen kunnen uitvoeren.

Liander zegt dat het gaat om ‘het grootste aanbestedingsproject ooit’ met een waarde van zo’n 1,5 miljard euro. De netbeheerder gaat de komende jaren 4.500 kilometer nieuwe kabels leggen en vervangen, en zo’n 1.600 transformatorhuisjes plaatsen.

Gunning

Liander kan het extra werk in Gelderland (exclusief de Veluwe) en Noord-Holland Noord niet allemaal zelf realiseren. Daarom gaat Liander de werkzaamheden uitbesteden aan maximaal zes aannemers voor een minimale contractduur van zes jaar. De aannemers kunnen zich vanaf nu inschrijven. De planning is dat in juni 2023 de definitieve gunning van de werkzaamheden plaats zal vinden.

In de aanbesteding vraagt Liander aannemers te helpen bij het ontwerpen en realiseren van middenspanningskabels en het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie. De werkzaamheden van de aannemers bestaan onder meer uit het grondwerk (graven van sleuven) en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels.

Deelgebieden

De werkzaamheden in beide regio’s zijn zo goed als identiek. Daarom zijn deze gecombineerd in één Europese aanbesteding. Omdat er regionale verschillen zijn in de opbouw van het net, splitst Liander na de definitieve gunning de aanbesteding in twee programma’s. Het programma NuGelre richt zich op Gelderland (exclusief de Veluwe). Het programma HELIX NHN richt zich op Noord-Holland Noord: het deel van de provincie dat zich boven het Noordzeekanaal bevindt, met uitzondering van Texel. Voor de beide programma’s geldt dat ze zijn verdeeld in drie deelgebieden (of: percelen) waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden.

De werkzaamheden starten vanaf september 2023 in de verschillende deelregio’s. Binnen de periode 2023 – 2029 is het de bedoeling om zoveel mogelijk van de werkzaamheden af te ronden.

Lees ook:

SPIE, Qirion en Volker Energy Solutions geselecteerd door Tennet

Bouw grootste Nederlandse zonnewarmtepark van start

Auteur: Redactie

Liander komt met ‘grootste aanbestedingsproject ooit’ | Infrasite
1,5 MILJARD

Liander komt met ‘grootste aanbestedingsproject ooit’

Voltmeter foto Thomas Kelley/Unsplash

Netwerkbedrijf Liander start met een grote operatie om haar elektriciteitsnetwerk in Gelderland en Noord-Holland Noord te versterken. Daarom gaat het bedrijf via een aanbestedingsproject op zoek naar zes aannemers die de klussen kunnen uitvoeren.

Liander zegt dat het gaat om ‘het grootste aanbestedingsproject ooit’ met een waarde van zo’n 1,5 miljard euro. De netbeheerder gaat de komende jaren 4.500 kilometer nieuwe kabels leggen en vervangen, en zo’n 1.600 transformatorhuisjes plaatsen.

Gunning

Liander kan het extra werk in Gelderland (exclusief de Veluwe) en Noord-Holland Noord niet allemaal zelf realiseren. Daarom gaat Liander de werkzaamheden uitbesteden aan maximaal zes aannemers voor een minimale contractduur van zes jaar. De aannemers kunnen zich vanaf nu inschrijven. De planning is dat in juni 2023 de definitieve gunning van de werkzaamheden plaats zal vinden.

In de aanbesteding vraagt Liander aannemers te helpen bij het ontwerpen en realiseren van middenspanningskabels en het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie. De werkzaamheden van de aannemers bestaan onder meer uit het grondwerk (graven van sleuven) en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels.

Deelgebieden

De werkzaamheden in beide regio’s zijn zo goed als identiek. Daarom zijn deze gecombineerd in één Europese aanbesteding. Omdat er regionale verschillen zijn in de opbouw van het net, splitst Liander na de definitieve gunning de aanbesteding in twee programma’s. Het programma NuGelre richt zich op Gelderland (exclusief de Veluwe). Het programma HELIX NHN richt zich op Noord-Holland Noord: het deel van de provincie dat zich boven het Noordzeekanaal bevindt, met uitzondering van Texel. Voor de beide programma’s geldt dat ze zijn verdeeld in drie deelgebieden (of: percelen) waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden.

De werkzaamheden starten vanaf september 2023 in de verschillende deelregio’s. Binnen de periode 2023 – 2029 is het de bedoeling om zoveel mogelijk van de werkzaamheden af te ronden.

Lees ook:

SPIE, Qirion en Volker Energy Solutions geselecteerd door Tennet

Bouw grootste Nederlandse zonnewarmtepark van start

Auteur: Redactie