Hoogspanningsmast TenneT

Convenant energie-infrastructuur moet klimaatdoelen industrie haalbaar maken

Foto: persdatabank TenneT

Door energie-infrastructuur leidend te maken moet de industrie in Noord-Nederland zijn klimaatdoelen kunnen halen. Met dat idee is een convenant gesloten door TenneT, Enexis, de provincie Groningen en Groningen Seaports.

Het convenant betreft de gezamenlijke uitwerking van een deel van de Cluster Energiestrategieën (CES) van Noord-Nederland. Daar is energie-infrastructuur voor nodig en door de handen ineen te slaan, willen de partijen de ontwikkeling daarvan versnellen, “ondanks de onzekerheid in de plannen van de industrie.” En hiermee wordt als het goed is ook voorkomen dat netbeheerders en de industrie elkaars plannen gaan afwachten.

Grote impact op infrastructuur

De industrie is goed voor ruim de helft van de totale energievraag in Nederland. Op basis van het Klimaatakkoord moet de industrie 14,3 Mton CO2-reductie realiseren in 2030. De wijze waarop die reductie in de industrieclusters wordt gerealiseerd, heeft grote impact op de benodigde infrastructuur. Verduurzaming leidt namelijk tot een grotere elektriciteitsvraag en daarvoor is uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. In dit verband gaat het om de gebieden Delfzijl, Eemshaven en de kleine industrie verspreid over de noordelijke regio. De energievraag zal daar in tien jaar tijd ongeveer zeven keer zo groot worden: van 390 MW in 2020 naar 2630 MW in 2030.

Geen tijd te verliezen

“Met dit convenant kan de benodigde infrastructuur sneller gerealiseerd worden”, schrijven de convenantpartners. “Dit heeft een positieve impact op het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Ook leidt een tijdige aanleg van de energie-infrastructuur tot een grotere aantrekkelijkheid van het gebied als het gaat om investeringen en vestiging van nieuwe bedrijven. Om geen tijd te verliezen, gaan de betrokken partijen nu al starten met onderzoeken en planologische procedures voor de beoogde infrastructuur.”

Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen: “Om de klimaatdoelstellingen te behalen, hebben we niet alleen veel duurzame energie nodig, maar ook een nieuw energiesysteem. Het uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnetwerk is daarin van groot belang om de industrie te ondersteunen in de verduurzaming van haar bedrijfsprocessen. Dat vraagt ook van overheden en betrokken organisaties een andere manier van plannen en samenwerken, zodat we voorkomen dat we op elkaar gaan zitten wachten: zo doorbreken we het kip-ei-probleem.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Convenant energie-infrastructuur moet klimaatdoelen industrie haalbaar maken | Infrasite
Hoogspanningsmast TenneT

Convenant energie-infrastructuur moet klimaatdoelen industrie haalbaar maken

Foto: persdatabank TenneT

Door energie-infrastructuur leidend te maken moet de industrie in Noord-Nederland zijn klimaatdoelen kunnen halen. Met dat idee is een convenant gesloten door TenneT, Enexis, de provincie Groningen en Groningen Seaports.

Het convenant betreft de gezamenlijke uitwerking van een deel van de Cluster Energiestrategieën (CES) van Noord-Nederland. Daar is energie-infrastructuur voor nodig en door de handen ineen te slaan, willen de partijen de ontwikkeling daarvan versnellen, “ondanks de onzekerheid in de plannen van de industrie.” En hiermee wordt als het goed is ook voorkomen dat netbeheerders en de industrie elkaars plannen gaan afwachten.

Grote impact op infrastructuur

De industrie is goed voor ruim de helft van de totale energievraag in Nederland. Op basis van het Klimaatakkoord moet de industrie 14,3 Mton CO2-reductie realiseren in 2030. De wijze waarop die reductie in de industrieclusters wordt gerealiseerd, heeft grote impact op de benodigde infrastructuur. Verduurzaming leidt namelijk tot een grotere elektriciteitsvraag en daarvoor is uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. In dit verband gaat het om de gebieden Delfzijl, Eemshaven en de kleine industrie verspreid over de noordelijke regio. De energievraag zal daar in tien jaar tijd ongeveer zeven keer zo groot worden: van 390 MW in 2020 naar 2630 MW in 2030.

Geen tijd te verliezen

“Met dit convenant kan de benodigde infrastructuur sneller gerealiseerd worden”, schrijven de convenantpartners. “Dit heeft een positieve impact op het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Ook leidt een tijdige aanleg van de energie-infrastructuur tot een grotere aantrekkelijkheid van het gebied als het gaat om investeringen en vestiging van nieuwe bedrijven. Om geen tijd te verliezen, gaan de betrokken partijen nu al starten met onderzoeken en planologische procedures voor de beoogde infrastructuur.”

Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen: “Om de klimaatdoelstellingen te behalen, hebben we niet alleen veel duurzame energie nodig, maar ook een nieuw energiesysteem. Het uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnetwerk is daarin van groot belang om de industrie te ondersteunen in de verduurzaming van haar bedrijfsprocessen. Dat vraagt ook van overheden en betrokken organisaties een andere manier van plannen en samenwerken, zodat we voorkomen dat we op elkaar gaan zitten wachten: zo doorbreken we het kip-ei-probleem.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Vincent Krabbendam