Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Bouw Windpark Klaverspoor gaat beginnen

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Vattenfall gaat in het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant binnenkort beginnen met de bouw van Windpark Klaverspoor. Het park bestaat uit zes turbines die in de polder van de Binnen-Moerdijk bij Lage Zwaluwe komen te staan. Het gaat om een investering van ruim 45 miljoen euro. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij betaalt een kwart van dat bedrag.

Windpark Klaverspoor is één van de vijf windparken die gebouwd worden langs de A16. Het traject liep vertraging op doordat bewoners en bedrijven uit de omgeving beroep hadden ingesteld bij de Raad van State tegen het inpassingsplan Windenergie A16. Het plan maakt de realisatie van 28 windturbines (waaronder die op Windpark Klaverspoor) mogelijk in een zone langs de rijksweg A16 over een lengte van ongeveer 28 kilometer.

Raad van State

Afgelopen zomer oordeelde de bestuursrechter in een tussenuitspraak dat het plan nog een aantal fouten bevat, die de provincie Noord-Brabant moet herstellen. De rechter verwacht dat dat niet al te ingewikkeld zal zijn. Na het herstelbesluit van de provincie doet de Raad van State nog een einduitspraak over het inpassingsplan voor de windturbines. De uitspraak van de Raad van State heeft geen gevolgen voor de bouw van Windpark Klaverspoor. De bezwaren die betrekking hadden op Klaverspoor werden ongegrond verklaard. Vandaar dat Vattenfall heeft besloten niet te wachten op de definitieve uitspraak met het nemen van een investeringsbesluit.

In november beginnen de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Heijmans gaat de civiele werkzaamheden uitvoeren, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen, kabels en funderingen van het windpark. Windmolenfabrikant Nordex Group levert en installeert de zes turbines van het type N149/5X met een ashoogte van 135 meter.

Ingebruikname

Volgens planning gaat Windpark Klaverspoor in de tweede helft van 2022 de eerste elektriciteit leveren. Het verwachte vermogen van het windpark is 34,2 MW. Met de jaarlijkse productie van de zes windmolens kunnen zo’n 30.000 Nederlandse huishoudens worden voorzien van stroom.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bouw Windpark Klaverspoor gaat beginnen | Infrasite
Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Bouw Windpark Klaverspoor gaat beginnen

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Vattenfall gaat in het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant binnenkort beginnen met de bouw van Windpark Klaverspoor. Het park bestaat uit zes turbines die in de polder van de Binnen-Moerdijk bij Lage Zwaluwe komen te staan. Het gaat om een investering van ruim 45 miljoen euro. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij betaalt een kwart van dat bedrag.

Windpark Klaverspoor is één van de vijf windparken die gebouwd worden langs de A16. Het traject liep vertraging op doordat bewoners en bedrijven uit de omgeving beroep hadden ingesteld bij de Raad van State tegen het inpassingsplan Windenergie A16. Het plan maakt de realisatie van 28 windturbines (waaronder die op Windpark Klaverspoor) mogelijk in een zone langs de rijksweg A16 over een lengte van ongeveer 28 kilometer.

Raad van State

Afgelopen zomer oordeelde de bestuursrechter in een tussenuitspraak dat het plan nog een aantal fouten bevat, die de provincie Noord-Brabant moet herstellen. De rechter verwacht dat dat niet al te ingewikkeld zal zijn. Na het herstelbesluit van de provincie doet de Raad van State nog een einduitspraak over het inpassingsplan voor de windturbines. De uitspraak van de Raad van State heeft geen gevolgen voor de bouw van Windpark Klaverspoor. De bezwaren die betrekking hadden op Klaverspoor werden ongegrond verklaard. Vandaar dat Vattenfall heeft besloten niet te wachten op de definitieve uitspraak met het nemen van een investeringsbesluit.

In november beginnen de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Heijmans gaat de civiele werkzaamheden uitvoeren, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen, kabels en funderingen van het windpark. Windmolenfabrikant Nordex Group levert en installeert de zes turbines van het type N149/5X met een ashoogte van 135 meter.

Ingebruikname

Volgens planning gaat Windpark Klaverspoor in de tweede helft van 2022 de eerste elektriciteit leveren. Het verwachte vermogen van het windpark is 34,2 MW. Met de jaarlijkse productie van de zes windmolens kunnen zo’n 30.000 Nederlandse huishoudens worden voorzien van stroom.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite