Bordje gasleidingnet

Snel duidelijkheid gewenst over kostenverdeling gasafsluiting

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

Er moet snel duidelijkheid komen over de kosten die de netbeheerders in rekening brengen voor het verwijderen van de gasaansluiting. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Tom van der Lee van GroenLinks naar aanleiding van een recente uitspraak in een rechtszaak waarin een consument in het gelijk werd gesteld. Netbeheerder Rendo had volgens de rechter geen verwijderingskosten in rekening mogen brengen. Ook de netbeheerders dringen aan op een snelle structurele oplossing voor de kostenkwestie.

Nu meer mensen afstappen van het gas en kiezen voor andere opties om hun huis te verwarmen wordt er ook steeds meer gesteggeld over de kosten voor het beëindigen van de gasaansluiting. Dat blijkt uit rechtszaken tussen consumenten en netbeheerders, maar ook uit politieke discussies. Volgens Wiebes lopen er op dit moment wel meer vergelijkbare procedures over afsluitkosten. Omdat de omstandigheden steeds verschillen geven de uitspraken in die zaken geen eenduidigheid.

Dat er kosten gemoeid zijn met het verwijderen van de aansluiting wordt niet betwist. Eerder liet Wiebes de Kamer al weten dat uit onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren fysiek verwijderen de enige veilige optie is. Alternatieven als verzegelen van de gasaansluiting zijn dat niet.

Eerlijke verdeling

De vraag draait om wie die kosten moet betalen. Uit de uitspraak in de zaak waar GroenLinks naar verwijst valt volgens Wiebes niet te concluderen dat alle mensen die de leveringsovereenkomst met hun gasleverancier hebben opgezegd nu niet meer hoeven te betalen voor het verwijderen van hun gasaansluiting. Ook is er in zijn ogen geen grond om massaal kosten terug te gaan vorderen.

Eerder dit jaar is er een wijzigingsvoorstel op de Gaswet aangenomen, dat voortkwam uit de motie van vragensteller Van der Lee om de afsluitkosten eerlijk te verdelen tussen bewoner en netbeheerder. De wijzigingsregeling ‘tariefstructuren en voorwaarden gas’ geldt vanaf 1 oktober. Om deze regeling 50-50 volledig in te voeren moet ook de Tarievencode gas nog gewijzigd worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

50-50 regeling geen structurele oplossing

Toch blijft er vragen waarop volgens Wiebes snel een antwoord moet komen door overleg met de ACM en de netbeheerders. In dat gesprek moeten ook opties voor een andere verdeling van de kosten bekeken worden, vindt hij. Zo denkt hij erover om de afsluitkosten volledig te verrekenen in het algemene periodieke aansluittarief. Eenvoudig wordt het niet, verwacht hij. “Geen enkele oplossing is ideaal.”

Netbeheer Nederland laat weten dat graag met Wiebes in gesprek te gaan, want ook de netbeheerders willen duidelijkheid. De brancheorganisatie van elektriciteit- en gasnetbeheerders vindt dat de 50-50 regeling geen structurele oplossing biedt. “De kosten worden immers afgewenteld op een steeds kleiner wordende groep gasgebruikers, die zo een steeds hogere rekening krijgen.” Er moet op korte termijn beleid komen waarmee alle belanghebbenden uit de voeten kunnen, meent Netbeheer Nederland. Daarmee neemt het draagvlak voor de energietransitie toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Snel duidelijkheid gewenst over kostenverdeling gasafsluiting | Infrasite
Bordje gasleidingnet

Snel duidelijkheid gewenst over kostenverdeling gasafsluiting

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

Er moet snel duidelijkheid komen over de kosten die de netbeheerders in rekening brengen voor het verwijderen van de gasaansluiting. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Tom van der Lee van GroenLinks naar aanleiding van een recente uitspraak in een rechtszaak waarin een consument in het gelijk werd gesteld. Netbeheerder Rendo had volgens de rechter geen verwijderingskosten in rekening mogen brengen. Ook de netbeheerders dringen aan op een snelle structurele oplossing voor de kostenkwestie.

Nu meer mensen afstappen van het gas en kiezen voor andere opties om hun huis te verwarmen wordt er ook steeds meer gesteggeld over de kosten voor het beëindigen van de gasaansluiting. Dat blijkt uit rechtszaken tussen consumenten en netbeheerders, maar ook uit politieke discussies. Volgens Wiebes lopen er op dit moment wel meer vergelijkbare procedures over afsluitkosten. Omdat de omstandigheden steeds verschillen geven de uitspraken in die zaken geen eenduidigheid.

Dat er kosten gemoeid zijn met het verwijderen van de aansluiting wordt niet betwist. Eerder liet Wiebes de Kamer al weten dat uit onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren fysiek verwijderen de enige veilige optie is. Alternatieven als verzegelen van de gasaansluiting zijn dat niet.

Eerlijke verdeling

De vraag draait om wie die kosten moet betalen. Uit de uitspraak in de zaak waar GroenLinks naar verwijst valt volgens Wiebes niet te concluderen dat alle mensen die de leveringsovereenkomst met hun gasleverancier hebben opgezegd nu niet meer hoeven te betalen voor het verwijderen van hun gasaansluiting. Ook is er in zijn ogen geen grond om massaal kosten terug te gaan vorderen.

Eerder dit jaar is er een wijzigingsvoorstel op de Gaswet aangenomen, dat voortkwam uit de motie van vragensteller Van der Lee om de afsluitkosten eerlijk te verdelen tussen bewoner en netbeheerder. De wijzigingsregeling ‘tariefstructuren en voorwaarden gas’ geldt vanaf 1 oktober. Om deze regeling 50-50 volledig in te voeren moet ook de Tarievencode gas nog gewijzigd worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

50-50 regeling geen structurele oplossing

Toch blijft er vragen waarop volgens Wiebes snel een antwoord moet komen door overleg met de ACM en de netbeheerders. In dat gesprek moeten ook opties voor een andere verdeling van de kosten bekeken worden, vindt hij. Zo denkt hij erover om de afsluitkosten volledig te verrekenen in het algemene periodieke aansluittarief. Eenvoudig wordt het niet, verwacht hij. “Geen enkele oplossing is ideaal.”

Netbeheer Nederland laat weten dat graag met Wiebes in gesprek te gaan, want ook de netbeheerders willen duidelijkheid. De brancheorganisatie van elektriciteit- en gasnetbeheerders vindt dat de 50-50 regeling geen structurele oplossing biedt. “De kosten worden immers afgewenteld op een steeds kleiner wordende groep gasgebruikers, die zo een steeds hogere rekening krijgen.” Er moet op korte termijn beleid komen waarmee alle belanghebbenden uit de voeten kunnen, meent Netbeheer Nederland. Daarmee neemt het draagvlak voor de energietransitie toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite