KOMEND JAAR

217 miljoen voor milieuinvesteringen

Windenergie foto Thomas Richter/Unsplash

Bedrijven krijgen in 2023 meer mogelijkheden om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen via de regeling MIA/Vamil. Het totale budget in 2023 is 217 miljoen euro.

Bedrijven kunnen duurzame investeringen dankzij deze regeling aftrekken van de belastingen. Investeringen waar dit voor geldt zijn onder andere biogasaggregaten voor lokale stroomvoorziening op bijvoorbeeld festivals, investeringen in productieapparatuur voor vis- en zuivelvervangers en duurzame bouwmaterialen zoals houten isolatieplaten op basis van reststromen.

De MIA\Vamil is toegankelijk voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren. Gebruikmaken van de MIA\Vamil kan een netto belastingvoordeel opleveren tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Een belangrijke voorwaarde is dat de milieuvriendelijke techniek of het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van een omschrijving op de Milieulijst. Meer informatie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld