Boetes en taakstraffen voor Nederlandse bouwers van Krimbrug
Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom strafbaar, bevestigt het OM na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. De bedrijven moesten in totaal 160.000 euro betalen. De personen kregen taakstraffen van twintig tot zestig uur.
De Nederlandse bouw- en ingenieursbedrijven zouden ergens in de periode van 2014 tot en met 2017 onderdelen en technische hulp hebben geleverd voor de bouw van de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met het Russische vasteland verbindt. Naar verluidt leverden de bedrijven heihamers, trilhamers, powerpacks en hulp ter plaatse met het gebruik van de spullen.
Het probleem is dat er in 2014 Europese sancties ingingen vanwege de annexatie van de Krim door Rusland. Daardoor werd het in sommige gevallen strafbaar voor Nederlandse bedrijven om handel te bedrijven in het gebied. Het OM neemt het de bedrijven en personen kwalijk dat zij met hun hulp hij de bouw van de brug internationale sancties hebben ondermijnd. “Mede door de inzet van Nederlandse kennis en kunde is de Krimbrug gebouwd.”
Vervolging loopt
Het strafrechtelijk onderzoek begon nadat De Gelderlander in 2017 over de Nederlandse invloed had bericht. Het OM is nu klaar met het onderzoek, maar heeft nog wel voldoende bewijs tegen verschillende andere bedrijven en personen. Daarover wordt de komende maanden meer bekend. Volgens de regionale krant gaat het om drie andere ondernemingen.
De bedrijven die eerder werden genoemd als verdachten — Enerpac Heavylifting uit Hengelo, CAPE Holland uit Beilen, Dematec Holding uit Dodewaard en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek — waren niet direct bereikbaar voor commentaar of laten weten later met een reactie te komen.
Lees ook: