Minder faalkosten

VolkerWessels verhoogt winst ondanks kostenstijging

zeesluis ijmuiden ijmuiden
Sluizenroute IJmuiden. De gigantische zeesluis werd onder andere gebouwd door VolkerWessels. foto via Rijkswaterstaat

VolkerWessels boekte in 2022 meer winst dan een jaar eerder. De prijzen van materiaal en lonen stegen, maar het bouwbedrijf kon een deel doorberekenen aan opdrachtgevers. Dat blijkt uit het jaarrapport dat vandaag werd gepubliceerd. Ondanks het positieve resultaat blikt het concern somber vooruit over de woningbouw in het komende jaar. Daar komen vermoedelijk minder klussen door oplopende rentes en strengere regels voor de huurmarkt.

De opbrengsten over het afgelopen boekjaar stegen met 7 procent tot bijna 6,6 miljard euro. Daarop boekte VolkerWessels een winst van 192 miljoen euro, 16 procent meer dan een jaar eerder. In het jaarbericht wijst het bouwbedrijf op de aanzienlijk gedaalde “faalkosten”, oftewel de kosten die een bedrijf maakt voor opdrachten die niet goed zijn uitgevoerd. Internationaal verbeterden de resultaten sterk in het Verenigd Koninkrijk.

Woningbouw onder druk

Dit jaar verwacht VolkerWessels dat de omzet en winst in de woningbouw en projectontwikkeling onder druk komen te staan. Hogere rentes maken het in combinatie met de dalende huizenprijzen moeilijker om winst te maken met investeringen in woningen, waarschuwde het Economisch Instituut voor de Bouw eerder dit jaar. Daardoor zullen er ook minder projecten van de grond komen. Verder is er volgens VolkerWessels onzekerheid bij verhuurders, omdat het kabinet de huurprijzen van meer woningen wil reguleren. Ook dat zou nieuwe bouwprojecten remmen.

Andere onderdelen van het bouwconcern presteren dit jaar waarschijnlijk stabiel of profiteren van de energietransitie, bijvoorbeeld met installateurs die gebouwen verduurzamen. De hoeveelheid opdrachten die VolkerWessels nog voor de boeg heeft, was eind 2022 wat lager dan een jaar eerder. Dat komt onder andere doordat het bedrijf kritischer beoordeelt of het bepaalde opdrachten wel wil uitvoeren. Zo haalde het bedrijf minder orders binnen voor complexe projecten, maar bleven de faalkosten laag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.

VolkerWessels verhoogt winst ondanks kostenstijging | Infrasite