Kurvers

Rotterdam verleent meer bouwvergunningen

Rotterdam heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna drie keer zoveel bouwvergunningen verleend dan een jaar eerder. Landelijk is juist een daling te zien van 13 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging in Rotterdam is geen toeval. De gemeente werkt via het bouwakkoord al jaren intensief samen met marktpartijen en corporaties aan het versnellen van de woningbouw. “Rotterdam heeft flink ingezet op het beschikbaar maken van voldoende bouwlocaties. Dat betaalt zich nu uit. In het eerste kwartaal van 2022 zijn voor 1.545 woningen vergunningen verleend. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat gestart kan worden met de bouw van die woningen”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Nieuwbouwprojecten waarvoor een vergunning is verleend zijn onder andere Koer met 167 woningen en De Kuil met 232 woningen in stadsdeel Feijenoord. Dat geldt ook voor Sawa met 109 woningen in Delfshaven en Waterside, goed voor 124 woningen in IJsselmonde. Bijna de helft van het aanbod van deze projecten valt in het middensegment dat bedoeld is voor verpleegkundigen, bouwvakkers en leraren. Hiermee wil Rotterdam voorzien in de grote vraag naar betaalbare woningen. De bouw van een aantal van deze project is begonnen of begint binnenkort.

Rotterdam is blij met de stijging van het aantal verleende bouwvergunningen. Het is belangrijk dat ontwikkelaars en bouwers nu ook snel van start kunnen met de daadwerkelijke bouw. De gemeente blijft in gesprek met deze partijen en doet er alles aan om de bouwproductie op peil te houden. Ook in Rotterdam spelen factoren als stijgende bouwkosten, de beschikbaarheid van voldoende mensen en schaarste van materialen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk