Zelf rijden met elektrische auto’s

Cargohopper Utrecht organiseert voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrisch of hybride aangedreven voertuigen een open inloopochtend op 12 september. Belangstellenden kunnen ook zelf met de auto’s (mee)rijden. Het evenement is gratis.

Elektrische aandrijving, rijden met zonnepanelen, diesel- hybride of op gecomprimeerd of vloeibaar groengas is snel in ontwikkeling. Inmiddels is de techniek zover, dat ook transportbedrijven overstappen op deze schone vorm van vervoer. Ze leveren daarmee een bijdrage een beter leefmilieu in binnensteden en ondersteunen de klimaatdoelstellingen van Nederland.

Maar hoe gaat dat nu in de praktijk en hoe is het om zelf eens met een dergelijk voertuig te rijden? Als u daarover meer wilt weten, is de open ochtend een uitgelezen kans. Cargohopper Utrecht lanceert dan zijn tweede zonne-elektrisch aangedreven voertuig. Het bedrijf zag daarin de aanleiding om ook een groter publiek te laten kennismaken met het rijden op hernieuwbare energiebronnen.

Tijdens de ochtend staan er 18 voertuigen opgesteld variërend van kleine elektrische stadsvoertuigen, bestelauto’s tot grote trucks. De ochtend geeft daarmee een zeer compleet overzicht van wat er op dit gebied mogelijk is. Het zijn geen experimentele voertuigen. Het hele gamma is al gewoon te koop. Een deel van de auto’s is van bedrijven en de gemeente Utrecht die er dagelijks mee werken. Zij willen hun ervaringen graag met iedereen delen. Andere voertuigen komen van DAF, Mercedes-Benz, Hytruck, Volvo, Iveco, SolarCar International en Divaco Benelux.

Ook de elektrisch aangedreven Dakar buggy van Tim Coronel zal aanwezig zijn. Hij is de eerste man ter wereld die de komende editie van deze loodzware rally geheel elektrisch wil rijden.

U kunt desgewenst ook zelf een voertuig proberen om zo te ervaren hoe stil en krachtig elektrische voertuigen zijn. Voor een ritje op de trucks, heeft u uiteraard een groot rijbewijs en een chauffeurskaart nodig. Maar u kunt natuurlijk ook altijd met de chauffeur meerijden.

De open ochtend heeft plaats bij de Sportsociëteit Olympos aan de Upsalaan 1 op de Uithof. U bent daar welkom tussen 10.30 en 12.30 uur. Er is voldoende parkeerruimte.

De open ochtend wordt mede mogelijk gemaakt door Utrecht Science Park, Divaco Benelux en SolarCar International. De gemeente Utrecht ondersteunt het initiatief omdat de stad de komende jaren schoon vervoer actief wil stimuleren. Utrecht ziet in elektrisch rijden een unieke kans de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de CO2-uitstoot terug te dringen. Utrecht plaatst in dit verband momenteel op grote schaal oplaadpunten in en rond het centrum. Meer daarover vind u in het gemeentelijke Actieplan Schoon Vervoer 2010-2014.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Cargohopper Utrecht