Intelligent Vehicles Symposium 2008 op TU Eindhoven

Slimme auto’s maken verkeer veiliger

Eindhoven – Ingebouwde intelligentie in auto’s verhoogt de verkeersveiligheid en maakt het besturen ervan nog comfortabeler. De ontwikkelingen op dit gebied staan centraal op het driedaagse internationale symposium Intelligent Vehicles, dat van 4 tot en met 6 juni 2008 wordt gehouden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zo’n vierhonderd onderzoekers vanuit universiteiten, onderzoeksinstituten en auto-industrie delen hier hun kennis met elkaar. Vrijdag 6 juni vindt een demonstratie plaats van ruim dertig ‘state of the art’ intelligente voertuigen. Dit evenement is gratis toegankelijk.

Auto’s, maar ook motoren en vrachtwagens, hebben steeds meer geavanceerde sensoren en functies. Bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid en het comfort van de bestuurder te verbeteren. Elektronische systemen helpen de chauffeur, maar voertuigen kunnen ook met elkaar gaan praten of zelfs volautomatisch gaan rijden. Dat is niet alleen veiliger; het levert ook een betere benutting op van het aanwezige asfalt. Want belangrijke snelwegen in Nederland slibben dicht. Dat levert veel ergernis op en kost de economie miljarden.

Recente resultaten

Het Intelligent Vehicles Symposium 2008 (IV2008) brengt op de TU/e internationale onderzoekers van universiteiten, automotive-bedrijven en publieke organisaties bij elkaar om recente resultaten uit te wisselen op het gebied van intelligentie in voertuigen. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder andere het gebruik van beeldverwerkende technieken en communicatiesystemen die bijdragen aan het verhogen van de veiligheid van de mens in het voertuig. Zo wordt een systeem gepresenteerd dat automatisch voetgangers herkent. Een ander onderwerp is de ontwikkeling van elektronische informatievoorziening om de bestuurder te informeren over de veiligheid van het voertuig en het optimale brandstofverbruik.

Honderden experts

Nederland speelt internationaal een belangrijke rol bij het ontwikkelen en demonstreren van deze intelligente technieken in voertuigen. Honderden experts zijn actief in nationale en internationale projecten. Een reden waarom het symposium dit jaar in Nederland wordt gehouden. Eindhoven is hiervoor een uitstekende plek, omdat in deze regio veel bedrijven, kennisinstellingen en opleidingen zitten op het gebied van ‘automotive’.

Demo-voertuigen

Op vrijdag 6 juni is één van Eindhovens belangrijkste verkeersaders, de Kennedylaan tussen station en binnenring, afgesloten voor het normale verkeer. Deze vierbaansweg vormt dan éénmalig de testomgeving voor ruim dertig demonstratievoertuigen van verschillende internationale universiteiten en bedrijven. Hieronder zijn bijvoorbeeld wagens die rijden op zonne-energie, maar ook voertuigen die helemaal zelfstandig door een stad kunnen rijden. Ook is er een ‘anti-crash’-systeem te zien dat werkt met laser en korte afstandsradar. In totaal zijn meer dan dertig demonstratievoertuigen te zien.

IV2008 wordt jaarlijks georganiseerd onder auspiciën van IEEE, de wereldwijde vereniging voor elektrotechnisch ingenieurs. De organisatie is dit jaar in handen van de TU Eindhoven, de Universiteit Twente, de TU Delft, TNO en het Automotive Technology Centre. Meer informatie is te vinden op www.iv2008.nl

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Slimme auto maakt verkeer veiliger

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)