VANWEGE WETGEVING

Topman Boskalis dreigt met vertrek uit Nederland

Boskalis aan het werk in het Suezkanaal foto Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vertrekt mogelijk uit Nederland. ‘Die kans is concreet’, zei topman Peter Berdowski vrijdag in NPO Radio 1-programma Sven Op 1. ‘We moeten de balans nog opmaken. Die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt in het afgelopen jaar.’

Boskalis is wereldwijd actief met baggerwerkzaamheden, maar ook met het bergen van schepen. Zo was het bedrijf in 2021 betrokken bij het lostrekken van de in het Suezkanaal vastgelopen Ever Given.

Halfstok

Volgens Berdowski is het zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid om altijd na te denken wat de beste plaats is voor het bedrijf. ‘Dat is de afgelopen 110 jaar Nederland geweest, maar dat is niet vanzelfsprekend. We houden dat nu serieus tegen het licht.’ De beslissing is nog niet gevallen, maar de topman van het bedrijf uit Papendrecht is niet positief gestemd. ‘Laat ik zeggen: de vlag hangt halfstok, maar is nog niet gestreken.’

Rechter

Volgens Berdowski is Nederland geen goed land meer voor bedrijven die exporteren. Met name de aankomende wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is volgens de topman geen goede stap. ‘We zijn niet tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar doen we ook veel aan. Maar we krijgen ook de verantwoordelijkheid voor niet nader genoemde thema’s die dan voor de Nederlandse rechter getoetst kunnen worden.’

Verder lezen op de website van Weekblad Schuttevaer (betaald).

Auteur: Redactie