Nieuwsbericht | Datum: 29-11-2019Pon Mobility Services en Retail wint MaaS-pilot Rotterdam Den Haag en airport

Bron: MOVESDwars door de metropoolregio reizen met OV, deelfiets, deelauto en watertaxi allemaal met één app. Mobility Services & Retail (MSR), het onderdeel van Pon dat zich bezighoudt met innovatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen, zet met haar partners een grote stap in de wereld van MaaS (Mobility as a Service). Onder de naam "MOVES" wil het samenwerkingsverband reizigers bewegen anders te reizen met als ultieme doel een bereikbare en leefbare metropoolregio. Dit betekent dat vanaf medio 2020 reizigers toegang krijgen tot de MaaS dienst, en daarmee tot alle (duurzame) mobiliteit in de regio. De bereikbaarheid van Rotterdam The Hague Airport is één van de speerpunten in dit programma. De pilot is één van de zeven nationale MaaS-pilots vanuit het MaaS-programma van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Mobiliteit is en blijft een uitdaging. Groei van steden heeft steeds grotere impact op de infrastructuur, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid van steden en regio's. Hoe gaan wij om met minder parkeerplaatsen in de stad terwijl tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot elektrisch en schoon vervoer? Mobility as a Service is daarin een belangrijke oplossing. Het biedt reizigers een flexibele keuze om van deur tot deur te reizen met een combinatie van vervoermiddelen, die naadloos op elkaar aansluiten. Gemakkelijk en efficiënt met één app plan, boek, reis en betaal je voor de verschillende vervoermiddelen. De inzet van mobiliteit hubs en oplossingen in woonwijken, bij bedrijven of op kritische overstappunten is ook een belangrijk onderdeel van het succes van MaaS.

Samenwerken in een mobiliteit ecosysteem
Het partnership bestaat uit gevestigde namen in de mobiliteitswereld. Pon (bekend als autoimporteur) en fietsen fabrikant (Gazelle) brengt met haar services tak: Mobility Services & Retail deelvervoer (Greenwheels), mobiliteit hubs (HUUB) en Shuttel, de mobiliteit kaart waar al ruim 110000 medewerkers dagelijks mee reizen, in. De REISinformatiegroep heeft als reisplanner miljoenen gebruikers in Nederland. Tranzer verzorgt nationaal en internationaal mobiele tickets voor OV en andere deeldiensten. Deloitte is betrokken vanuit haar expertise in innovatie, co-creatie en monitoring. Ook CGI (IT consulting en testing) maakt deel uit van het samenwerkingsverband. Samenwerken stopt echter niet daar. Om een breed portfolio aan diensten aan te kunnen bieden, betekent dit samenwerken met alle vervoerders en in nauw contact staan met de reiziger in de regio.

Minicompetitie MaaS
In mei 2019 schreven Schiphol Real Estate, Rotterdam The Hague Airport, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeenten Den Haag en Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en De Verkeersonderneming een aanbesteding uit om met een MaaS pilot aan de slag te gaan. Deze pilot richt zich op de regio Rotterdam Den Haag met speciale focus op Rotterdam The Hague Airport, maar biedt zoveel mogelijk vervoersopties door het hele land aan. Net als in de andere zes pilots heeft ook deze winnaar de opdracht om binnen twee jaar een zelfstandige businesscase te draaien. Roger Demkes, directeur van De Verkeersonderneming: "Wij zijn erg blij met deze winnaar. Het zijn allemaal partijen met kennis van mobiliteit én klanten/reizigers. Nu de aanbesteding is afgerond gaan we in samenwerking met het consortium aan de slag om Mobility as a Service in deze regio echt van de grond te krijgen. Deze MaaS- pilot wordt in de Haagse regio uitgevoerd met ondersteuning van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland.

Focus op Rotterdam The Hague Airport
Speciale aandacht in de pilot is er voor de luchthaven Rotterdam The Hague Airport, welke momenteel veruit het best bereikbaar is met de auto. Naast (inter)nationale reizigers gaat het hier ook om mensen die op of rond de luchthaven werken en met de auto het gebied betreden. Ook hier is de druk op het mobiliteit systeem groot. Rotterdam The Hague Airport en Schiphol Real Estate werken al langer aan het verbeteren van de bereikbaarheid. De MaaS pilot gaat helpen in het piloten met multimodaal aanbod middels de MaaS dienst.

Kansen voor Mobility as a Service in de regio
Met meer dan 2.5 miljoen inwoners is de regio Rotterdam Den Haag de dichtstbevolkte regio van Nederland. Er reizen dagelijks zo'n 1.2 miljoen mensen naar hun werk. Daarnaast worden er de komende vijftien jaar 240.000 woningen gebouwd waardoor de druk op het bestaande mobiliteitsnetwerk verder toeneemt. MaaS bundelt alle vervoermiddelen en -diensten, en gecombineerd met een persoonlijk reisadvies van deur tot deur kunnen reizigers in een handomdraai hun reis plannen, boeken, betalen en op pad gaan.


Deel dit artikel:                   

Naam gezocht voor nieuwe zeesluis IJmuiden
Nieuwsbericht
Overname Infrasite
Nieuwsbericht
PortXL presenteert 22 veelbelovende innovatieve maritieme startups en scale-ups
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat gunt Heijmans groot onderhoud aan rijksweg A79
Nieuwsbericht
Extra geld voor aanpak overwegen spoor
Nieuwsbericht
Deltares Software Dagen (DSD-NL): Webinar: Probabilistic Toolkit: Deel 1, Introductie - Effecten van onzekerheden
Weblogposting
Havenbedrijf Rotterdam besluit tot aanbesteding van vervoersdienst op de Container Exchange Route
Nieuwsbericht
A28 krijgt nieuwe LED verlichting voorzien van smart lighting technologie van Luminext
Weblogposting
NS verliest door Corona € 4,7 miljard aan inkomsten over 5 jaar
Nieuwsbericht
Projectplan Waterwet Marken ter inzage
Nieuwsbericht
De virtuele beurs van Pilz: alle innovaties online
Nieuwsbericht
Gezamenlijke oproep AFNL-NOA, Cumela en Onderhoud NL: ook na de bouwvak mogelijkheid tot NOW
Nieuwsbericht
Fugro wint belangrijk contract voor de verbreding van de A9 tussen Holendrecht en Badhoevedorp
Nieuwsbericht
EIB: Sterke afname orderportefeuilles in de burgerlijke- en utiliteitsbouw
Nieuwsbericht
Zo ziet station Zandvoort er nu uit
Nieuwsbericht
Missie geslaagd: snelheidsverlaging snel en veilig doorgevoerd
Nieuwsbericht
Webinar over MIRT-verkenning A15 Papendrecht-Gorinchem
Nieuwsbericht
Coronavirus: overbruggingskrediet gericht op startups en scale-ups vanaf 29 april beschikbaar
Nieuwsbericht
Infra Relatiedagen trapt campagne '#werkenindeinfra' af
Nieuwsbericht
Coronacrisis leidt tot substantiële daling uitstoot in 2020
Nieuwsbericht
Nieuw 'stop tonend sein' voor Kijfhoek
Nieuwsbericht
Equigy-platform biedt Europese consumenten toegang tot de duurzame energiemarkt van morgen
Nieuwsbericht
Van Nieuwenhuizen neemt maatregelen voor versnelling infraprojecten
Nieuwsbericht


[Banners]


[Events]

[Rotating banners]