Nieuwsbericht | Datum: 23-10-2019Siemens en VDL geven vorm aan toekomstige technologie voor elektrisch laden
  • Laatste ontwikkelingen op het gebied van remiseladen voor eBussen en eTrucks onder reële omstandigheden getest in VDL Laadtestcentrum in Valkenswaard
  • Samenwerking om inzicht te geven in hoe voertuigtechnologieën, energieopslag en laadsystemen samenwerken
  • Terugleverfunctie maakt bi-directioneel laden mogelijk en energiecapaciteit kan flexibel worden ingezet via speciale schakelmatrix

Met het groeiende aantal elektrische voertuigen op de markt neemt de vraag naar een robuuste laadinfrastructuur toe. Siemens en VDL Bus & Coach (VDL) zien de noodzaak in van het flexibel en efficiënt laden van elektrische bussen en vrachtwagens en werken samen om innovatieve oplossingen voor remises en depots te bedenken. In het VDL Laadtestcentrum heeft Siemens de nieuwste generatie snellaadstations geïnstalleerd in combinatie met een accu-opslagsysteem. De locatie is het interoperabiliteitstest- en validatiecentrum van VDL in Valkenswaard. Een speciale schakelmatrix maakt het mogelijk om de capaciteit van de laadstations flexibel te combineren. De installatie wordt beheerd via een energiemanagementtoepassing die draait op MindSphere, het cloud-gebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens. VDL gaat deze technologie gebruiken om interoperabiliteits- en functietests uit te voeren met elektrische voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Interoperabiliteit wordt bereikt wanneer technologieën van verschillende fabrikanten - zowel aan de kant van het voertuig als aan de kant van de oplaadinfrastructuur - kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen.

In het VDL Laadtestcentrum wordt de combinatie van deze toekomstgerichte technologieën nu onder reële omstandigheden getest om de functionaliteit in bedrijf te waarborgen. Klanten van beide bedrijven zijn van harte welkom om het validatie- en testcentrum te bezoeken om de technologie persoonlijk aan het werk te zien.
"Met de oplaadtechnologie van Siemens kunnen we verschillende eBus- en eTruck-technologieën testen in combinatie met oplaadstations en een energieopslagsysteem", aldus Menno Kleingeld, directeur bij VDL Enabling Transport Solutions. "Dankzij de energiemanagementtoepassing kunnen we de energiestroom naar behoefte regelen. In het opslagsysteem gebruiken we ook Second Life-accu's, waardoor we onze oudere eBus-accu's kunnen hergebruiken en een nieuw leven kunnen geven."

Een terugleverfunctie is geïntegreerd in een van de oplaadstations, wat het mogelijk maakt om de voertuigen bi-directioneel op te laden. Dat betekent dat ze niet alleen energie uit het net en het opslagsysteem kunnen halen, maar ook energie terug kunnen leveren aan deze systemen. Deze functie maakt de weg vrij voor toekomstige toepassingen, zoals het afdekken van pieken in de energiebehoefte. Dit betekent dat elektrische voertuigen in staat zijn om met het net te communiceren en stroom terug te leveren in geval van capaciteitsknelpunten.

"We zijn blij dat we met VDL samenwerken aan dit innovatieve project. Het is een belangrijke stap om elektrische mobiliteit flexibeler en efficiënter te maken", zegt Monique Mertins, hoofd Charging Infrastructure for eBus and eUtility Vehicles bij Siemens Smart Infrastructure. "Drie van onze nieuwste 150 kilowatt (kW) snellaadstations worden in Valkenswaard gebruikt. De laadelektronica kan tijdelijk met elkaar worden verbonden. Dit betekent dat drie voertuigen parallel kunnen worden geladen met een vermogen van 150 kW per stuk, of dat één voertuig bijzonder snel kan worden geladen met een vermogen tot 450 kW met behulp van High Power Charging (HPC). Hierdoor kan het vermogen flexibel worden aangepast en de laadinfrastructuur kan worden geoptimaliseerd voor depots met verschillende eisen."

De modulaire infrastructuur in Valkenswaard laat zien dat laadsystemen over een lange periode kunnen worden uitgebreid zonder dat de netcapaciteit of aansluiting hoeft te worden aangepast. Door een energie-opslagsysteem te koppelen met laadstations en een energiemanagementtoepassing kan de capaciteit worden aangepast aan de huidige en toekomstige behoeften. Het project geeft belangrijke inzichten voor de elektrificatie van de transportsector en voor een succesvolle energietransitie.


Deel dit artikel:                   

Slalommen doe je op de piste, niet op de overweg
Nieuwsbericht
Kick-off walstroomproject Landtong Rozenburg voor grootste kraanschepen ter wereld
Nieuwsbericht
Bouw tijdelijke dam voor inspectie én herstel schade stuw Linne; start 24 februari 2020
Nieuwsbericht
'Buslijnen niet te snel weghalen uit wijken en dorpskernen'
Nieuwsbericht
Amsterdam bereidt zich voor op vaker voorkomend extremer weer
Nieuwsbericht
Soepele samenwerking en beperkte risico's door IPM
Weblogposting
Woningcorporaties: meer flexibele woningen als oplossing voor spoedzoekers
Nieuwsbericht
Ideeën en voorstellen indienen gebied rondom Pannerdensch Kanaal
Nieuwsbericht
Christine Wijshake en Marre Walter, directeuren Beheerautoriteit Waddenzee
Nieuwsbericht
Test automatisch bestuurde trein - nu mét reizigers
Nieuwsbericht
Schoner water en vrije doorgang voor trekvissen in de Rijn
Nieuwsbericht
Vergunning ACM voor joint venture asfaltcentrales Heijmans en BAM
Nieuwsbericht
Overslag haven Rotterdam bedroeg 469,4 miljoen ton in 2019
Nieuwsbericht
Tetrahedron ontvangt UNIIQ-investering voor innovatieve kraan voor nieuwe generatie windmolens
Nieuwsbericht
Amsterdam: genoeg zon- en windstroom voor 80% van de huishoudens in 2030
Nieuwsbericht
Bouw Digitaliserings Raad vergroot slagkracht bij digitaliseringsopgave
Nieuwsbericht
Circulair inkopen met normen
Nieuwsbericht
Wavin presenteert toekomstvisie aan werknemers
Nieuwsbericht
Gemeenten kunnen reageren op resultaten onderzoek OV-tarieven
Nieuwsbericht
Reactie Rijkswaterstaat op Zembla en Volkskrant - Achtergrondinformatie granuliet
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat investeert fors in doorontwikkeling circulaire viaducten met publicatie SBIR
Nieuwsbericht
Tussen Zaltbommel en 's-Hertogenbosch komt de snelle fietsroute F2
Nieuwsbericht
Norm voor betonstaal en nationale bijlage voor berekening betonconstructies gepubliceerd
Nieuwsbericht


[Banners]


[Events]

[Rotating banners]