Planning verbreding A2 Limburg moet op de schop vanwege dassen
De planning van de verbreding van de A2 in Limburg moet op de schop. Langs het deel van de snelweg waar gewerkt moet worden zijn meer beschermde dieren aangetroffen dan verwacht.
Dat laat De Telegraaf donderdagmiddag weten. De oplevering van het project lijkt niet in gevaar, maar de planning wordt een “ecologische uitdaging”, zegt omgevingsadviseur Eric Eussen van Rijkswaterstaat.
Onverwachts veel dassen
In de buurt van de A2 zijn onverwachts veel dassen gezien. Die mogen volgens de wet alleen in bepaalde delen van het jaar worden verplaatst. “Als we ons niet aan de regels houden, plegen we een economisch delict”, aldus Eussen.
Rijkswaterstaat en de hoofdaannemer van het project, Boskalis, bekijken momenteel welke gevolgen de vondst precies heeft. Eussen verwacht in elk geval dat de planning zal moeten worden aangepast. Het betekent niet dat het verwachte jaar van oplevering in gevaar komt, denkt Rijkswaterstaat op het moment.
Als het goed is zijn ze in 2027 klaar met de verbreding. De snelweg tussen Het Vonderen en Kerensheide wordt uitgebreid van vier rijstroken en een spitsstrook naar zes rijstroken (drie per richting) en vluchtstrook. Voor het project is ruim 400 miljoen euro begroot.
Eerder al vleermuizen
Naast dassen troffen onderzoekers eerder al zeldzame vleermuizen aan: de zogeheten ingekorven vleermuis, een bedreigde soort in Nederland. De dieren volgen bomenrijen om hun weg te vinden en jagen dagelijks over de A2. Door de geplande bomenkap voor de verbreding zijn extra beschermingsmaatregelen nodig.
Lees ook: