Planningsfout

ProRail houdt onvoldoende rekening met vervanging Haringvlietbrug

De nieuwe val van de Haringvlietbrug in februari 2023. Toen werd het brugdek van 725.000 kilogram met een drijvende bok verplaatst naar een productiehal in Krimpen aan den Ijssel. Hier is het brugdek in de maanden daarna afgewerkt. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat en ProRail horen rekening te houden met elkaars planning, maar deze maand gaat het in Zeeland mis. Halverwege juni wordt tegelijkertijd gewerkt aan de Haringvlietbrug en de Zeeuwse Lijn. De provincie zal acht dagen lang minder goed bereikbaar zijn via weg én spoor. Dat is een planningsfout, bevestigt ProRail tegenover vakblad SpoorPro.   

Het onderhoud van de Zeeuwse Lijn stond aanvankelijk in januari op de agenda, maar werd later door ProRail verschoven naar deze maand. Nu bevestigt de spoorbeheerder dat er daarbij onvoldoende rekening is gehouden met de vervanging van de Haringvlietbrug. Dit kunstwerk is afgesloten en wordt tot en met 4 augustus vernieuwd door Rijkswaterstaat. Door de planning van ProRail valt het project samen met het spooronderhoud van 9 juni tot en met 17 juni.

Als gevolg is Zeeland gedurende de werkzaamheden extra moeilijk bereikbaar. Ongelukkig genoeg vindt de Roze Zaterdag op 17 juni plaats, een feestdag die naar verwachting 15.000 bezoekers trekt. Het uitstellen van de werkzaamheden is volgens ProRail geen optie. Naast de vervanging van delen van het spoor wordt er een nieuwe hoogspanningsroute installeren. Naar eigen zeggen ziet ProRail geen manier om de hoogspanningsroute te realiseren als het werk wordt uitgesteld.

Haringvlietbrug

De afsluiting van de Haringvlietbrug staat al langer op de planning. De klep van het kunstwerk, het bewegingswerk en de technische installaties worden in de komende maanden vervangen. “Eerst hijsen we de oude klep en het oude bewegingswerk uit de brug”, zegt Rijkswaterstaat op de projectpagina. “Daarna plaatsen we een nieuw bewegingswerk en kan de brugklep worden ingehesen. Nadat ook de technische systemen zijn geïnstalleerd kan de brug weer open voor het wegverkeer.” De beheerder verwacht het meeste werk op 4 augustus af te ronden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: SpoorPro.nl (Kenneth Steffers)

Journalist en redacteur voor Infrasite.