Onvoldoende kwaliteit

Aannemer herasfalteert deel Hogering op eigen kosten

Hogering Almere Flevoland
Luchtfoto van de Hogering in 2021. ANP / Hollandse Hoogte / Your Captain Luchtfotografie

Als het weer meezit brengt Gebr. van der Lee aankomend weekend een nieuwe asfaltlaag aan op een deel van de Hogering (N702) in Almere. De huidige laag werd eind vorig jaar aangebracht, maar de kwaliteit voldoet niet aan de eisen van de provincie Flevoland, die de wegverbreding in 2019 aan de aannemer gunde. Het Hagesteinse bedrijf draait voor de herstelkosten op. 

Gebr. van der Lee bracht de huidige asfaltlaag in december 2022 aan. Het weer was te koud en winderig, waardoor het asfalt niet goed heeft kunnen hechten. De aannemer was verantwoordelijk voor de planning van het project, dus betaalt de aannemer zelf voor het herstel.

Update 21:00: Het plan was om de Hogering van vrijdagavond tot maandagochtend gedeeltelijk af te sluiten om de nieuwe laag aan te brengen. Dat plan is van de baan vanwege ongunstige weersomstandigheden. Met te veel wind koelt het asfalt te snel af, vertelt woordvoerder Annemarie Hadders van de provincie tegenover Infrasite. De nieuwe planning is op het moment van schrijven onduidelijk. Gebr. van der Lee wil een herhaling van eind vorig jaar voorkomen, toen weersomstandigheden zorgden voor loslatend asfalt en gaten in het wegdek.

Tijdens de aanbestedingsfase van de wegverbreding zijn kwaliteitsnormen afgesproken met de provincie Flevoland. De kwaliteit van de huidige asfaltlaag is onvoldoende, zegt woordvoerder Hadders. Het Hagesteinse bedrijf nam een risico door de laag in december aan te brengen. Hoewel die keuze begrijpelijk is — conform het contract moest de Hogering op 1 februari 2023 weer open — heeft Gebr. van der Lee zich aan de afgesproken normen te houden. Dit betekent dat het bedrijf uit eigen zak voor de herasfaltering betaalt. Hoeveel het precies gaat kosten is onduidelijk. We namen contact op met de aannemer, maar die zei niet op de zaak in te willen gaan.

Hogering

De Hogering is de drukste provinciale weg van Flevoland. In 2019 schakelde de provincie Gebr. van der Lee in om de verkeersstroom te verbeteren met werkzaamheden aan rijstroken, parallelbanen en een tunnelbak. De meeste werkzaamheden werden eind vorig jaar afgerond. Inmiddels zijn de rijstroken in alle richtingen beschikbaar. Het asfaltprobleem is vervelend, maar geen ramp voor het project, zegt woordvoerder Hadders uit. “De aannemer heeft een weekend extra nodig, maar dat had je misschien zonder het asfalt ook wel gehad. Er zijn altijd losse eindjes. Boordjes die niet rechtstaan, een lantaarnpaal die het wel of niet doet. Ook daar gaan ze binnenkort mee aan de slag.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.