file A16 ANP

Vrees voor filegroei door stop wegenbouw

File op de A16 bij Rotterdam tijdens een ochtendspits in maart. ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat automobilisten over een paar jaar vaker in de file staan op snelwegen als gevolg van de bouwstop. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zette vorige week een streep door de aanleg van nieuwe infrastructuur. Onder andere wegverbredingen komen voor onbepaalde tijd niet of nauwelijks van de grond. Dat zet de verkeersdoorstroming op termijn onder druk, waarschuwt het EIB.

“De automobilist staat op deze plekken nog niet morgen in de file, maar wel over vijf tot zeven jaar, wanneer de uitbreidingen anders klaar zouden zijn geweest. Nu worden deze niet meer in gang gezet”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek in een toelichting. Door de stikstofcrisis, een personeelstekort en stijgende prijzen kunnen volgens minister Harbers op korte termijn geen nieuwe plannen voor de aanleg van infrastructuur worden uitgevoerd. In totaal gaat het om projecten met een waarde van 5 miljard euro. Dat geld gaat nu naar onderhoud.

Onderhoud is belangrijk, maar wegen ook

Harbers stelt dat de stikstofberekeningen die gemaakt moeten worden om vergunningen te krijgen voor de aanleg van infrastructuur onvoldoende resultaat opleveren. Stikstofruimte is krap en de eisen zijn hoog. De capaciteit die naar aanleg gaat zet Harbers liever in op onderhoud, waar projecten vaker groen licht krijgen ondanks stikstofproblematiek. Het EIB stelt dat de maatregel op termijn mobiliteitsproblemen kan opleveren. Onderhoud is belangrijk, maar nieuwe wegen, waterwegen en spoorlijnen ook.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Vrees voor filegroei door stop wegenbouw | Infrasite
file A16 ANP

Vrees voor filegroei door stop wegenbouw

File op de A16 bij Rotterdam tijdens een ochtendspits in maart. ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat automobilisten over een paar jaar vaker in de file staan op snelwegen als gevolg van de bouwstop. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zette vorige week een streep door de aanleg van nieuwe infrastructuur. Onder andere wegverbredingen komen voor onbepaalde tijd niet of nauwelijks van de grond. Dat zet de verkeersdoorstroming op termijn onder druk, waarschuwt het EIB.

“De automobilist staat op deze plekken nog niet morgen in de file, maar wel over vijf tot zeven jaar, wanneer de uitbreidingen anders klaar zouden zijn geweest. Nu worden deze niet meer in gang gezet”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek in een toelichting. Door de stikstofcrisis, een personeelstekort en stijgende prijzen kunnen volgens minister Harbers op korte termijn geen nieuwe plannen voor de aanleg van infrastructuur worden uitgevoerd. In totaal gaat het om projecten met een waarde van 5 miljard euro. Dat geld gaat nu naar onderhoud.

Onderhoud is belangrijk, maar wegen ook

Harbers stelt dat de stikstofberekeningen die gemaakt moeten worden om vergunningen te krijgen voor de aanleg van infrastructuur onvoldoende resultaat opleveren. Stikstofruimte is krap en de eisen zijn hoog. De capaciteit die naar aanleg gaat zet Harbers liever in op onderhoud, waar projecten vaker groen licht krijgen ondanks stikstofproblematiek. Het EIB stelt dat de maatregel op termijn mobiliteitsproblemen kan opleveren. Onderhoud is belangrijk, maar nieuwe wegen, waterwegen en spoorlijnen ook.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.