Verzet tegen extra rijstrook in afrit N35 strandt in rechtszaal

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Andrey Popov
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Andrey Popov (onbeperkt gebruik)

Het bezwaar tegen een extra rijstrook in een afrit in de N35 bij Enschede is door de rechtbank naar de prullenbak verwezen. Ook het hoger beroep bij de Raad van State draaide op niets uit.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verleende in maart 2019 een vergunning aan de gemeente Enschede voor het opnieuw inrichten van afrit 25 in de N35. Deze afrit kent twee rijstroken: één voor verkeer dat naar rechts moet en één voor voertuigen die naar links willen afslaan. Het plan was om er één aan toe te voegen voor naar rechts afslaand verkeer. De strook die nu voor dat verkeer dient, wordt dan voor verkeer dat rechtdoor moet.

De extra rijstrook komt er met het oog op de komst van een Hornbach-filiaal en de wens om te voorkomen dat er door extra verkeer op de afrit stagnatie ontstaat. Enkele bedrijven met vestigingen in het gebied, Praxis en Nettorama, zien de komst van de extra rijstrook niet zitten. Zij denken dat het kruispunt in de nieuwe vorm mogelijk minder veilig zal zijn. Ook vrezen ze dat de nieuwe situatie nadelige gevolgen kan hebben voor de hoeveelheid verkeer die richting hun filialen gaat.

Geen belanghebbenden

De bedrijven maakten daarom bezwaar tegen het besluit. Maar dat leverde niets op: sommige eisers werden niet ontvankelijk verklaard en van anderen werd het bezwaar ongegrond verklaard. Vervolgens kozen ze voor een gang naar de rechter, maar die kon eveneens weinig met de bezwaren. Hij oordeelde dat de eisers in deze zaak geen belanghebbenden zijn. De verkeerssituatie ter plaatse zal niet enorm veranderen. Er komt een rijstrook bij waardoor die voor verkeer dat naar rechts moet een rijstrook opschuift. Omdat de belangen van de eisers niet direct worden geraakt voor het genomen besluit, blijft het daarbij en heeft de rechter de zaak verder niet inhoudelijk behandeld.

Vervolgens werd er een hoger beroep aangespannen bij de Raad van State. Die zaak ging over de vraag of het oordeel dat de partijen geen belanghebbenden zijn bij deze kwestie, zoals de rechter oordeelde. De Raad van State zag geen reden om dat oordeel in twijfel te trekken. Het vergunningsbesluit om de afrit aan te passen, blijft dus gewoon van kracht.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam