Bestrating Vliegbasis Soesterberg. Foto: provincie Utrecht

Proef met bestrating voor nieuwe woonwijk Vliegbasis Soesterberg

Foto: nieuwsbericht provincie Utrecht

Op het terrein van de voormalige Vliegbasis Soesterberg wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Rondom de oude verkeerstoren vindt een proef met verschillende soorten bestratingen plaats.

“We willen met de proefverharding alvast de sfeer oproepen van de toekomstige straten in de nieuw te ontwikkelen woonwijk”, vertelt Robin Siebel, de projectleider van de nieuwe woonwijk. “We hebben voor de proefparkeervakken gebakken klinkers gebruikt in verschillende uitvoeringen. Zo kunnen we straks samen met de gemeente Zeist en de gemeente Soest een keuze maken voor de klinker die het best in het totale plaatje, maar die bijvoorbeeld ook voldoet aan de beheer- en onderhoudseisen van beide gemeenten.”

De woonwijk komt zowel in de gemeente Zeist als de gemeente Soest te liggen en zal zo’n 1.700 woningen tellen. Dat vraagt natuurlijk ook om tal van wegen en parkeerplaatsen. Over de verharding die daarvoor wordt gebruikt moet dus nog een besluit worden genomen, en dat gebeurt op basis van de ervaringen die nu met de diverse proefvakken wordt opgedaan.

Grasbetonstenen

Desgevraagd geeft de provincie hier de volgende toelichting op: “Er ligt een stedenbouwkundig raamwerk met een inrichtingsschets van de openbare ruimte. Met de proefverharding wordt getracht de sfeer en uitstraling van de aan te leggen openbare ruimte op te roepen. Dan gaat het om materiaalgebruik, kleur en dergelijke. Ook is het de bedoeling en om het maken van ontwerpkeuzes te ondersteunen. Speciale aandacht is er voor het toepassen van grasbetonstenen als parkeervak en bermverharding. Hier richt de aandacht zich op de groene(re) uitstraling in relatie tot de kwalitatieve uitstraling.”

De nieuwe woonwijk, waar de relatie met de natuur een belangrijk uitgangspunt vormt, wordt in de periode 2022-2026 gerealiseerd.

Lees ook: 3,6 miljard euro voor onderhoud infrastructuur in 2022, maar de tekorten zijn groot

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.