A9 Badhoevedorp-Holendrecht. Afbeelding: Sweco

Sweco ontwerpt weginfrastructuur en tunnelbak A9

Afbeelding: persbericht Sweco

Alle weginfrastructuur en de verdiepte tunnelbak van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht worden ontworpen door Sweco. Het gaat om een klus met een waarde van zo’n 10 miljoen euro.

De weg gaat van tweemaal drie naar tweemaal vier rijstroken en komt over een lengte van 1,6 kilometer verdiept te liggen. Er komen drie overkappingen over de verdiepte ligging, alsmede een groot aantal viaducten en onderdoorgangen en veertien kilometer aan geluidschermen. Met al die aanpassingen wil Rijkswaterstaat de regio rondom de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht ook in de toekomst bereikbaar houden.

Definitief ontwerp

Binnen dat project heeft Sweco opdracht gekregen voor de ontwerppakketten weginfrastructuur en de verdiepte ligging. Daarmee is het bedrijf verantwoordelijk voor het integrale voorontwerp (dat inmiddels is afgerond) en het definitieve ontwerp van het (hoofd)wegennet, inclusief alle toe- en afritten, de waterhuishouding en de voet- en fietspaden.

Het gaat ook om tunnelbak voor de verdiepte ligging, de drie dekken die daar overheen gaan, verschillende aanpalende viaducten en de geluidsschermen. Niet alleen de eindsituatie, maar ook alle wegfaseringen en de meeste hulpconstructies die nodig zijn om dit te realiseren worden door Sweco ontworpen.

Technisch complex

Marco Mijnders, projectdirecteur bij Sweco: “Het is geweldig om met dit project bij te dragen aan de leefbaarheid van Amstelveen en omstreken. De technische complexiteit en noodzakelijke samenwerkingen in zo’n project vormen een prachtige uitdaging, waaraan ruim veertig collega’s met trots werken. Dit is met recht een project waarmee we bijdragen aan een gezonde en veilige stad.”

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.