N206. Foto: provincie Zuid-Holland

Onderzoek naar gebruik ophoogmateriaal in N206

Foto: nieuwsbericht provincie Zuid-Holland

Er komt een onderzoek naar het gebruik van ophoogmateriaal Beaumix in de N206 bij Valkenburg door aannemer Boskalis. Dit bedrijf ontwikkelde deze circulaire bouwstof zelf uit bodemas. De resultaten van het onderzoek worden in juni verwacht.

Bodemas uit afval dat wordt verbrand in Afval Energie Centrales vormt de basis voor Beaumix. Boskalis gebruikt dit eigen product veel als aanvul- en ophoogmateriaal in wegenprojecten, zoals het Prinses Amalia-viaduct en dus ook de N206 bij het Zuid-Hollandse Valkenburg. Naar dat laatste wordt nu onderzoek gedaan door een extern bureau, in opdracht van de provincie, de omgevingsdienst West-Holland en de gemeente Katwijk.

Het bureau gaat kijken naar het gehalte genormeerde zware metalen in de toegepaste Beaumix. Zo wil men erachter komen of het gehalte van deze metalen voldoet aan de wettelijke normen die daarvoor gelden.

Audit volledig proces

“Daarnaast heeft de provincie in haar rol als opdrachtgever gesprekken gevoerd over Beaumix met Boskalis. In die gesprekken is ook aangegeven dat er deze maand nog een audit komt naar het hele proces, van productie tot en met het transport van Beaumix naar het project. Het doel van het onderzoek is om te controleren of de praktijk overeenkomt met de regels die hiervoor zijn opgesteld.”

Als in juni de resultaten van beide onderzoeken bekend zijn, wordt duidelijk of er verdere maatregelen volgen, aldus de provincie Zuid-Holland.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.