Auto met sneeuw. Foto: Promedia

Herstel vorstschade wegen kan nog even duren

Foto: ProMedia

De schade die in de huidige vorstperiode aan veel wegen is ontstaan, kan pas na afloop van die periode worden hersteld. Schade aan het asfalt die nu geen direct gevaar oplevert, wordt mogelijk pas in het reguliere onderhoud vanaf het voorjaar aangepakt.

Dat meldt Rijkswaterstaat, dat aangeeft het herstel zo spoedig mogelijk op te pakken. De schade is aan het licht gekomen nadat de wegen sinds de stevige sneeuwval van met name afgelopen zondag weer sneeuwvrij zijn gemaakt. Regenwater dat in het asfalt is weggezakt en bij vorst uitzette is een oorzaak van de schade. Maar ook het bindmiddel in asfalt is brosser geworden door de kou, met scheurtjes in het wegdek tot gevolg. Het water dat in die scheurtjes loopt, zet bij bevriezing uit. Daardoor is de kans weer groter dat er steentjes uit het wegdek loslaten en dat er gaten en gleuven ontstaan.

De weginspecteurs van RWS brengen in kaart of de schades die in de huidige vorstperiode zijn ontstaan met spoed gerepareerd moeten worden of niet. Alles wat nu aan herstelwerk wordt gedaan, betreft spoedreparaties. Het definitieve herstel kan pas na de vorstperiode worden gedaan. Dan kan het bijvoorbeeld om opnieuw asfalteren gaan.

Onzekerheid over winterweer

Maar het is ook mogelijk dat er geen noodzaak is om het herstel meteen na de vorstperiode te doen, omdat de situatie niet voor direct gevaar zorgt. Dan kunnen de reparaties worden meegenomen in het onderhoud dat vanaf het voorjaar gepland staat. Wel neemt RWS dan tijdelijke maatregelen voor de veiligheid van de weggebruiker en om veilig te kunnen werken.

Grote onzekere factor is natuurlijk het weer zelf, en daarmee het aflopen van de vorstperiode. De komende dagen en tot en met het weekend zet het stevige winterweer door, al wordt daarbij geen sneeuwval meer verwacht. Na het weekend zal de dooi inzetten, maar het is nog te vroeg om te zeggen of de winter daarmee definitief voorbij is.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.