Oproep deelname normontwikkeling Klimaatadaptatie

Foto: Ivo Ketelaar

ISO ontwikkelt op internationaal niveau normen op het gebied van klimaatadaptatie. Deze normen moeten bedrijven, organisaties en overheden helpen bij het beoordelen van risico’s en gevolgen van klimaatverandering. Hiermee wordt invulling gegeven aan internationale afspraken en verdragen op het gebied van klimaatverandering. Om de Nederlandse inbreng in de ontwikkeling van ISO-normen voor klimaatadaptatie te versterken, richt NEN met financiële steun vanuit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie, een nieuwe commissie op. Belanghebbenden worden uitgenodigd deel te nemen aan deze commissie die op 13 september voor het eerst bijeenkomt.

Klimaatverandering lijkt onomkeerbaar. Er wordt hard gewerkt aan een Nederlands Klimaatakkoord en er is een Klimaatwet in voorbereiding om alles op alles te zetten de uitstoot aan broeikasgassen sterk te verminderen de komende decennia. Daarnaast moeten we ons voorbereiden op de gevolgen van klimaatveranderingen, waarvan we nu de eerste voortekenen al zien: perioden van langdurige hitte en droogte en soms heftige regenval die voor wateroverlast zorgt.

Standaarden ontwikkelen

De laatste jaren zij er al veel activiteiten op de rails gezet, Bijvoorbeeld in het kader van Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en de Nationale klimaat Adaptatie Strategie (NAS). NEN draagt aan die activiteiten bij, samen met andere organisaties die standaarden ontwikkelen, zoals CROW. Daardoor zullen de komende jaren normen en praktijkrichtlijnen worden ontwikkeld die bijdragen aan een effectieve en geharmoniseerde uitvoering van beleidsafspraken die worden gemaakt (zie ook: www.nen.nl/klimaatadaptatie).

Programma van normen

Door ISO wordt in verschillende Technische Commissies, met delegaties uit deelnemende landen, gewerkt aan een programma van normen op het gebied van klimaatverandering. Voor Climate Change Mitigation zijn al verschillende normen gereed, bijvoorbeeld voor het meten en beoordelen van emissies van broeikasgassen (ISO 14064-serie) en de berekening van de carbon footprint (ISO 14067). Voor Climate Change Adaptation is de normontwikkeling nog in volle gang. Gewerkt wordt aan onderwerpen als:

• High Level Framework on Adaptation

• Climate change risk assessment

• Adaptation planning

• Investments, financing and climate change

• City indicators (a.o. Climate Change Resilience indicators)

Betrokkenheid Nederland

Tot nog toe is Nederland maar beperkt betrokken bij deze ontwikkelingen, terwijl enerzijds de normen ook voor Nederland nuttig kunnen zijn bij de uitvoering van klimaatadaptatieprogramma’s en anderzijds de in Nederland ontwikkelde kennis op dit gebied ook ten dienste van deze normen kan worden gesteld. Daarnaast hebben bedrijven baat bij een internationaal ‘level playing field’ en is het voor Nederlandse dienstverlenende bedrijven belangrijk kennis te hebben van en betrokken te zijn bij normen die bij het uitvoeren van opdrachten op het gebied van klimaatadaptatie een rol gaan spelen.

Oprichting nieuwe commissie

Daarom is in overleg met DPRA, NAS en diverse belanghebbenden besloten een nieuwe commissie op te richten, die zich speciaal gaat richten op de Nederlandse inbreng bij deze ISO-activiteiten. Hierdoor wordt Nederlandse belanghebbenden de mogelijkheid geboden deel te nemen aan internationale normalisatietrajecten rondom assessment, planning, financiering, implementatie, monitoring en evaluatie van klimaatadaptatie, die relevant zijn voor Nederlandse trajecten vanuit Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS) en Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Deelname staat open voor alle belanghebbenden in Nederland (publieke en private partijen).

Oprichtingsvergadering

De oprichtingsvergadering is gepland voor donderdagmiddag 13 september 2018. Het secretariaat van de commissie wordt verzorgd door NEN met financiële ondersteuning vanuit DPRA. Interesse voor deelname kunt u kenbaar maken per e-mail aan menm@nen.nl.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Dick Hortensius, senior-consultant managementsystemen, telefoon 015 2 690 115 of e-mail menm@nen.nl.

Lees het bericht op nen.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlands Normalisatie-instituut