Schonere lucht met fijnstofplanten

Misschien heeft u ze al zien staan, de grote plantenbakken langs de N470 en de N211. Naast dat ze de ruimte langs de weg verfraaien, hebben ze ook een duurzame functie.

Uitlaatgassen, de remmen en de banden van voertuigen zorgen ervoor dat er fijnstof in de lucht komt. Daarom zijn de plantenbakken van de provincie voorzien van fijnstofplanten. Deze planten hebben kleine haartjes die de fijnstof uit de lucht vangen. Wanneer het regent wordt de fijnstof naar de bodem afgevoerd, waar het door micro-organismen wordt afgebroken.

Naast fijnstof vervuilt het verkeer de lucht met de uitstoot van CO2. Ook daar is een duurzame oplossing voor. Op de aarde is een laag olivijnzand aangebracht. Dit gesteente neutraliseert C02 tot een bicarbonaat (kalk) dat niet schadelijk is voor het milieu.

Hoewel de speciale fijnstofplanten en het olivijnzand nu alleen nog in de bakken te vinden zijn, wil de provincie deze in grotere hoeveelheid aanbrengen langs de weg. Zo maken de planten en het zand pas echt verschil. Wilt u zelf bijdragen aan een schonere lucht? Olivijnzand is onder meer te koop bij greenSand.

Meer informatie van de redactie
Lees ook op Wegensite het bericht Start pilot harige beplanting geluidschermen voor opvangen fijnstof

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland