Bijna alle bezwaren tegen Zuidasdok ongegrond verklaard

Foto: Ivo Ketelaar

Woensdag 26 april 2017 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepsprocedure over het tracébesluit en het Bestemmingsplan Zuidasdok. In totaal zijn beroepen van 16 bezwaarmakers behandeld.

De meeste zijn ongegrond verklaard. In de beroepen van 3 bezwaarmakers moet nadere uitleg gegeven worden over de verkeersveiligheid en over de geluidseffecten bij de Amstelbruggen.

Tegen het tracébesluit en het bestemmingsplan waren in totaal zestien bezwaarmakers in beroep gekomen. Zij voerden uiteenlopende bezwaren aan, variërend van twijfels over de noodzaak van het project Zuidasdok tot bezwaren tegen het wegontwerp en over de luchtkwaliteit, de waterhuishouding en de gevolgen voor flora en fauna in het gebied. Ook vreesde een aantal bezwaarmakers ernstige overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden. De Raad van State heeft deze bezwaren ongegrond verklaard. Voor deze bezwaarmakers is de procedure met deze uitspraak afgerond.

Tussenuitspraak
Met deze uitspraak is het Bestemmingsplan Zuidasdok nu onherroepelijk. In de beroepen van 3 bezwaarmakers tegen het tracébesluit heeft de Raad van State een tussenuitspraak gedaan. In hun geval zal de projectorganisatie Zuidasdok op de aspecten van geluid en verkeersveiligheid nader onderzoek doen en neemt de minister zo nodig binnen 16 weken een nieuw besluit. Daarna is het aan de Raad van State om te bepalen hoe de procedure verder vervolgd wordt.

Geluid
De Raad van State oordeelt dat niet voldoende duidelijk is gemaakt hoe de geluidstoename is berekend als gevolg van geluid dat reflecteert bij de Amstelbruggen. De projectorganisatie Zuidasdok zal op dit aspect nadere motivatie leveren.

Verkeersveiligheid
Ook zal de projectorganisatie Zuidasdok op 2 locaties nader onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de verkeersveiligheid in relatie tot de omgeving. Dit ter plaatse van het gebouw De Zuidcirkel nabij knooppunt De Nieuwe Meer en een woonboot bij de Amstelbruggen.

Zienswijzen en beroepen
In 2015 lagen de ontwerpen van het Tracébesluit en het Bestemmingsplan Zuidasdok ter inzage, destijds zijn 176 zienswijzen ingediend. Naar aanleiding hiervan is de projectorganisatie met veel van de indieners in gesprek gegaan. Dat heeft geleid tot een aanscherping van de plannen. De Amsterdamse gemeenteraad en de minister van Infrastructuur en Milieu hebben de plannen vervolgens in 2016 vastgesteld. Wie het niet eens was met deze besluiten kon beroep instellen bij de Raad van State. Uiteindelijk zijn beroepen van 16 bezwaarmakers behandeld.

Zuidasdok
Zuidasdok is een gezamenlijk bouwproject van Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, ProRail, de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam dat gerealiseerd zal worden door aannemerscombinatie ZuidPlus. Vanaf 2019 start de bouw. De komende periode staat in het teken van voorbereidende werkzaamheden en het verder uitwerken van de aanbieding tot voorontwerp met nadere detaillering van de aanpak en de planning. Zuidasdok is gereed in 2028.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat