Slimme weg officieel geopend

Foto: Ivo Ketelaar

Rijdt u over de Oude Rijksweg tussen Hedel en ’s-Hertogenbosch? Dan rijdt u over een ‘slimme weg’. Een weg die zorgt voor minder energieverbruik en CO2-uitstoot en die extra veiligheid biedt onder alle weersomstandigheden. En die precies de hoeveelheid licht levert die nodig is. Op 15 februari 2017 is deze weg officieel geopend door wethouder Van Son van de gemeente ’s-Hertogenbosch, burgemeester Van Kooten van de gemeente Maasdriel en de heer Hoeflake, directeur van Hoeflake Electrotechniek.

Slimme weg
Bij de slimme weg wordt gebruik gemaakt van dynamische, openbare led-verlichting. De verlichting past zich aan aan de hoeveelheid verkeer op de weg, het weer, de tijd van het jaar en de situatie op de weg. Daardoor is er altijd de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats. En is er geen verkeer? Dan dimt de verlichting. Zo besparen we energie.

Open voor innovatie
Het netwerk van kabels en leidingen in de slimme weg is aangelegd met het oog op de toekomst. De openbare verlichting en de verkeerslichten worden centraal aangestuurd. Een lantaarnpaal meldt automatisch een defect of schade na bijvoorbeeld een aanrijding. Storingen kunnen zo, zonder tussenkomst van derden, sneller worden opgelost.

Met de aanleg van de slimme weg hebben we als gemeente een tracé waar tal van organisaties en instellingen data kunnen verzamelen en delen. Er is een koppeling gemaakt met het glasvezelnetwerk van de gemeente waardoor datakosten minimaal zijn en de betrouwbaarheid maximaal. Via de snelle glasverbinding in combinatie met Beheer Online, een online platform voor Smart City toepassingen, kan de verlichting eenvoudig en snel worden aangestuurd. Tegelijkertijd verzamelen we belangrijke verkeersdata op meerdere punten langs de Slimme Weg. De infrastructuur van kabels en leidingen maakt de noodzakelijke transitie naar slimmere en duurzame mobiliteit haalbaar. ’s-Hertogenbosch en Maasdriel bieden hiermee een innovatieve route naar de toekomst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente ’s-Hertogenbosch (Den Bosch)