Verkeer in steden dreigt vast te lopen

Foto: Ivo Ketelaar

Zonder maatregelen zal de verkeerschaos in veel Nederlandse steden over vijf jaar verdubbelen. Deze blik in de toekomst is berekend door CROW Verkeer en Vervoer in opdracht van het dagblad Trouw. Uitgangspunt is de toename van de vertraging op snelwegen die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) afgelopen oktober voor de komende vijf jaar voorspelde. Als gevolg van de aantrekkende economie en de lage brandstofprijs verwachten zij 38 procent meer files. Vertaald naar de binnensteden leidt dat in die periode tot een verdubbeling van de filedruk.

Economische schade
Berekend is dat ongeveer de helft van alle vertraging zich nu al in de steden voordoet tegenover een derde op de snelweg. Op basis van tien euro per uur, de gemiddelde verliespost die het KiM hanteert, zorgt de huidige verkeersproblematiek in de steden voor een economische schade van ongeveer 840 miljoen euro. Bij een verdubbeling van de vertragingen in het jaar 2021 kan de economische schade oplopen tot bijna 1,7 miljard euro.

Effect op concurrentiepositie
Ook zet de toename van de vertragingen de concurrentiepositie van stedelijke regio’s onder druk. Uit een rapport dat de OESO op verzoek van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag heeft gemaakt, bleek dat de agglomeratie in vergelijking met Europese concurrenten achterblijft. Met name deze regio, waar 65 procent van het verkeer tussen de twee steden per auto gaat tegenover 50 procent tussen Amsterdam-Utrecht, staat voor een enorme opgave voor het bereikbaar houden van het stedelijk gebied.

Slimme mobiliteit
De maximale capaciteit van het stedelijk wegennet in de spits is veelal bereikt. Daarom is het ‘oplossend vermogen’ van investeren in nieuwe infrastructuur beperkt. Slimme mobiliteitsoplossingen zijn nodig om de vertragingen te vookomen. Zo geeft het CROW-KpVV-rapport ‘Meer bereiken met een brede kijk op mobiliteit’ van 15 december 2016 naast inzicht in ontwikkelingen ook oplossingsrichtingen zoals investeren in OV-verbindingen en P+R’s aan stadsranden met daarbij leenfietsen (P+F’s).

Meer informatie
Rapport OESO Metropolitan Review Rotterdam The Hague

Rapport Mobiliteitsbeeld 2016-2021 Onderzoek Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Rapport Meer bereiken met een brede kijk op Mobiliteit CROW-KpVV, 15 december 2016

Online Tool Mobiliteitsscan: inzicht in bereikbaarheid CROW, berekeningstool

Blog Verkeersinfarct in steden! Of is er wat aan te doen? Blog van Hans Voerknecht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: CROW