Wegdekreflectie: de verbinding tussen wegdek en verlichting

Foto: Ivo Ketelaar

In januari 2017 verschijnt de nieuwe online publicatie ‘Wegdekreflectie – Optische eigenschappen van wegdekken’. Deze publicatie is primair bedoeld om civieltechnische wegontwerpers en wegbeheerders wegwijs te maken met de eigenschap ‘wegdekreflectie’. Er wordt een brug geslagen tussen de civiele wereld en de verlichtingswereld.

Aan verhardingen worden steeds meer eisen gesteld. Waar een verharding in eerste instantie ervoor moest zorgen dat verkeer zich van A naar B kon verplaatsen, is het eisenpakket de laatste jaren steeds verder uitgebreid. Al vele jaren is er aandacht voor stroefheid en vlakheid, de laatste jaren zijn daar geluidsreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen.

Specificeren, ontwerpen en beheren

Ten aanzien van dit laatste punt liggen er mogelijkheden voor het energiezuinig aanleggen van verhardingen (bijvoorbeeld laagtemperatuur asfalt) en het reduceren van de hoeveelheid verlichting door het aanbrengen van wegdekken met een lichter oppervlak. De online publicatie gaat over wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. De textuur en kleur van een wegdek bepalen in grote mate de wegdekreflectie. De textuur bepaalt in welke richting het invallende licht wordt gereflecteerd. De lichtheid is verder nog te beïnvloeden door het toevoegen van een bepaalde hoeveelheid lichte (bijv. Nederlandse steenslag of Morene) of meer witte steenslag en gecalcineerde vuursteen.

Europese normen

De voornoemde NPR13201:2016 vervangt na januari 2017 de ROVL uit 2011. Nederland loopt dan weer ‘in de pas’ met de Europese normen. In de nieuwe richtlijn wordt voor het eerst aandacht besteed aan het effect van wegdekreflectie op sociale veiligheid. Meer specifiek: de bijdrage die verlichting levert aan het goed kunnen waarnemen en herkennen van gezichten en lichaamstaal. Een primeur in Europa! Tevens een mooie samenwerking tussen NSVV/OVLNL en de CROW-werkgroep Wegdekreflectie.

Lancering

De online publicatie wordt op 18 januari 2017 om 14.00 uur gelanceerd tijdens InfraTech 2017 bij het Wegdekreflectieplein in hal 5.

Download het volledige programma van het Wegdekreflectieplein.

Meer informatie over CROW op Infratech.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: CROW