Verstevigen Merwedebrug nu echt van start

Na alle voorbereidende werkzaamheden is het zover: op vrijdag 25 november 2016 is gestart met het aanbrengen van de stalen platen om de 48 plekken van de Merwedebrug te verstevigen. Het werk start met de 24 kritieke verbindingen.

Zodra deze zijn verstevigd, mag het verkeer zwaarder dan 3,5 ton weer over de brug rijden. Rijkswaterstaat verwacht spoedig een definitieve datum van openstelling te communiceren. De eerdere prognose, openstelling eind november/begin december, blijft gehandhaafd.

Verstevigen
De 170 m lange holle stalen draagbalken van de circa 340 m lange Merwedebrug bestaan uit aparte delen die onderling zijn verbonden met klinknagelverbindingen. Onder die klinknagels zijn haarscheurtjes ontdekt. Deze klinknagelverbindingen worden nu versterkt met nieuwe verstevigingsplaten die zowel boven als onder de oude verbindingen worden aangebracht. De nieuwe stalen platen worden met elkaar verbonden door bouten. Er worden 68 bouten per verbinding aangebracht. Bij elke verbinding komt een kleine steiger te hangen. Vanaf deze hangende steigers worden eerst gaten in de draagbalken geboord. Vervolgens worden de verstevigingsplaten die de zwakke plaats zowel aan de boven- als onderkant inklemmen, aan elkaar vastgeschroefd. In totaal worden er 336 verstevigingsplaten en ruim 3200 bouten aangebracht.

Voorbereidingen
Om de platen te kunnen aanbrengen is veel werk verricht. Dit werk bestond uit het bouwen van een steiger over de hele lengte van de brug. De steiger werd gebouwd om de verbindingen te kunnen bereiken. Vervolgens zijn vanaf die steiger kleinere hangsteigers per te verstevigen verbinding gebouwd. De hoogte en de beperkte ruimte in de draagbalken maken de werkzaamheden complex. Daarom hebben alle ploegen vooraf geoefend in een nagebouwd stuk van de stalen draagbalk.

Hinder voor zwaar verkeer na openstelling
Na openstelling voor het verkeer zwaarder dan 3,5 ton worden de 24 minder kritieke verbindingen verstevigd. Rijkswaterstaat plant deze werkzaamheden in overleg met de vrachtsector en partners in de regio. Tijdens deze werkzaamheden zal de Merwedebrug tijdelijk afgesloten worden voor zwaar verkeer en is er slechts 1 boog beschikbaar voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat streeft ernaar deze werkzaamheden met zo min mogelijk hinder voor het (vracht)verkeer en scheepvaartverkeer uit te voeren.

Meer informatie
Op de pagina ‘Merwedebrug A27: versnelde aanpak, hinder en veelgestelde vragen’ vindt u alles over de situatie op de Merwedebrug.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat